Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.


ΖΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ

– Τι είναι η ζωτική ενέργεια; Υπάρχει πράγματι; Πότε αυξάνεται και πότε μειώνεται; Πώς μας βοηθά και πώς μπορούμε να έχουμε περισσότερη;

Φαντάσου πώς θα ήταν, αν υπήρχε ένα “μαγικό συστατικό” και αν το σώμα σου γέμιζε με αυτό. Να γέμιζε, σαν άδειο δοχείο με πεντακάθαρο νερό. Ένα κρυφό στοιχείο θεραπείας και ίασης. Μια μυστική ουσία θεραπείας και ίασης, άμεσης, απόλυτης και τέλειας. Αυτό το συστατικό υπάρχει πράγματι και είναι η ζωή. Η ίδια η ζωή. Το στοιχείο της ζωής, η ουσία της ζωής, η ενέργεια της ζωής. Είναι η καθαρή ενέργεια της ζωής, η ζωτική ενέργεια.

Η ζωτική ενέργεια δεν έχει αποδειχθεί και δεν είναι ακόμη αποδεκτή από την επιστήμη, αν και στο μέλλον, κανείς δεν γνωρίζει, ίσως να συμβεί και αυτό. Αποτελεί μια θεωρία των ενεργειακών τεχνών-“επιστημών”, των εναλλακτικών και ολιστικών μεθόδων θεραπείας και των εσωτερικών και πνευματικών φιλοσοφιών αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Μια θεωρία που υποστήριξαν μεγάλοι πνευματικοί μελετητές, ιδιαίτεροι άνθρωποι και μύστες, μια εσωτερική διδασκαλία που έχει όμως ποικίλες εξωτερικές, πρακτικές εφαρμογές, με πολλά οφέλη για τον άνθρωπο.

Οι πρακτικές εφαρμογές της θεωρίας της ζωτικής ενέργειας, πολύ συχνά, επιφέρουν πολλά, καλά και θετικά αποτελέσματα. Ανάμεσα σε αυτά, βαθιά χαλάρωση και γαλήνη, ψυχική και συναισθηματική αποφόρτιση, διανοητική διαύγεια και πνευματική ανάταση, ενδυνάμωση και εξισορρόπηση, απάλυνση του πόνου και μείωση των αρνητικών παρενεργειών από παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας και επίσπευση της ίασης, σε αρκετές περιπτώσεις.

Ναι, η ζωτική ενέργεια υπάρχει πράγματι, αν και δε φαίνεται με γυμνό μάτι, όπως συμβαίνει και με  τις σκέψεις και τα συναισθήματα, που δεν είναι ορατά αλλά είναι υπαρκτά και αληθινά. Όπως λοιπόν συμβαίνει και με αυτά, μπορούμε να βιώσουμε τη ζωτική ενέργεια, να τη νιώσουμε εμπειρικά. Την αισθανόμαστε κυρίως ως αυξημένη θερμότητα αλλά υπάρχουν και άλλες αισθήσεις που σχετίζονται με αυτήν, όπως ροή, κρύο, κύμα, μυρμήγκιασμα, ηλεκτρισμός, δόνηση, παλμός. 

Η ζωτική ενέργεια ονομάζεται και βιοενέργεια, αιθερική ενέργεια ή αιθέρας. Είναι το ιαπωνικό “κι”, όπως στο Ρέικι (ρέι-κι), που μεταφράζεται συνήθως ως “συμπαντική ζωτική ενέργεια”. Το κινέζικο “τσι”, όπως στην τέχνη του Τάι-Τσι, και ο ινδουιστικός όρος “πράνα”, όπως στην Πρανική Θεραπεία (Pranic Healing), επίσης αναφέρονται στην ενέργεια της ζωής. Πολλοί συνδέουν ή ταυτίζουν τη ζωτική ενέργεια με το πνευματικό φως, το πνεύμα ή το Άγιο Πνεύμα της χριστιανικής θρησκείας. Είναι η πνοή που δίνει ζωή σε όλα τα πλάσματα, η δύναμη της ζωής.

Η ζωτική ενέργεια είναι το “πέμπτο” στοιχείο της φύσης, κρυφό και καλυμμένο, μυστικό και ιερό, αόρατο και αδιόρατο, πίσω και πέρα από όλα. Μπορεί κάνεις να πει πως είναι ένα πνευματικό στοιχείο ή “το” πνευματικό στοιχείο. Όπως όλα τα πλάσματα, έτσι και εμείς οι άνθρωποι λαμβάνουμε τη ζωτική ενέργεια έμμεσα, απορροφώντας την από τα υπόλοιπα τέσσερα στοιχεία. Από τα υλικά στοιχεία, τα στοιχεία της φύσης -τη γη, το νερό, τον αέρα, τη φωτιά. Η γη, η τροφή, τα φρούτα και τα λαχανικά μας δίνουν σε αφθονία αυτό το πέμπτο στοιχείο, τη ζωτική ενέργεια. Το νερό που πίνουμε και ο αέρας που αναπνέουμε κάνουν ακριβώς το ίδιο. Επίσης, το φως του ήλιου και η θερμότητα μας προσφέρουν αυτήν την πολύτιμη ζωτική ενέργεια. Λαμβάνουμε λοιπόν τη ζωτική μας ενέργεια, το πέμπτο, εσώτερο στοιχείο, και από τα τέσσερα, εξωτερικά στοιχεία, από ολόκληρη, δηλαδή, τη μητέρα φύση.

Η ζωτική ενέργεια κινείται και ρέει στο ενεργειακό σώμα του ανθρώπου που είναι ένα ενεργειακό αντίτυπο του υλικού, φυσικού, βιολογικού σώματος, το οποίο το διαπερνά και το περιβάλει. Το εξωτερικό περίβλημα του ενεργειακού ή αιθερικού σώματος ονομάζεται “αύρα”, ενώ τα βασικά όργανα του ενεργειακού σώματος είναι τα ενεργειακά κέντρα, τα “τσάκρας”. “Τσάκρα” σημαίνει “τροχός” στα σανσκριτικά (αρχαία ιερή γλώσσα του Ινδουισμού), καθώς τα ενεργειακά κέντρα μοιάζουν με στρόβιλους ενέργειας που μεταβολίζουν την ενέργεια και τη διοχετεύουν στα όργανα.

Υπάρχουν επτά βασικά και κύρια τσάκρας που συνδέονται και επηρεάζουν τους αδένες του σώματος και τα συστήματά του, όπως και πολλά δευτερεύοντα κέντρα, σε όλο το σώμα. Στο σημείο που καθόμαστε είναι το πρώτο τσάκρα, ενώ στην  κορυφή του κεφαλιού το έβδομο, με ενδιάμεσους σταθμούς το δεύτερο (μπροστά στη λεκάνη), το τρίτο (ηλιακό πλέγμα, στομάχι), το τέταρτο (μέσο του θώρακα), το πέμπτο (βάση λαιμού) και το έκτο (μέτωπο).

Η ζωτική ενέργεια, το ενεργειακό σώμα και τα τσάκρας συνδέουν και συντονίζουν το βιολογικό σώμα με τα υπόλοιπα, μη-ορατά αλλά υπαρκτά πεδία ή επίπεδα του εαυτού, τον ψυχισμό του και το νου του, τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Έτσι, η ζωτική ενέργεια επηρεάζει -αλλά και επηρεάζεται- από το σώμα, όπως και από τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Μπορούμε να πούμε πως το ενεργειακό σώμα αποτελεί το σύνδεσμο, τη γέφυρα του σώματος με τον ψυχισμό και το νου ενώ τα τσάκρας είναι οι πύλες. 

Η έλλειψη ζωτικής ενέργειας ή το μπλοκάρισμα της ροής της σε σημεία του σώματος, δημιουργεί ανισορροπία, αδυναμία, αρνητικότητα και, κατ’ επέκταση, ασθένεια. Η αύξησή της και η φυσιολογική ροή της, παρέχουν δύναμη, αρμονία, ζωντάνια και ευεξία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυξήσουμε τη ζωτική μας ενέργεια.

Ας δούμε πρώτα, τι μειώνει ή μπλοκάρει τη ζωτική μας ενέργεια:

Ο μη-φυσικός τρόπος ζωής, το αφιλόξενο τεχνητό περιβάλλον, η μόλυνση, οι συγκρούσεις, η επιθετικότητα. Το άγχος, η ανησυχία, οι αρνητικές συμπεριφορές, οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα. Η κακή διατροφή, τα βαριά ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι χημικές ουσίες, το αλκοόλ, το κάπνισμα. Η αποκοπή από το μέσα μας και από το έξω μας: η αποξένωση από τον εαυτό και η αποξένωση από το όλον, από την ύπαρξη. Η μη-έκφραση, η μη-αποδοχή, η μη-επεξεργασία συναισθημάτων, σκέψεων και τραυματικών εμπειριών που κρύβονται, θάβονται και αποθηκεύονται εντός μας. Οι κακές συνήθειες και τα υποσυνείδητα μοτίβα αρνητικών σκέψεων, συναισθημάτων και επιλογών. Η έλλειψη επίγνωσης και συνειδητότητας.

Τώρα ας δούμε, τι αυξάνει τη ζωτική μας ενέργεια:

1. Η φυσική, ισορροπημένη διατροφή. Πλούσια, σε ζωτική ενέργεια, είναι όλα τα φρούτα, οι καρποί και τα λαχανικά, ό,τι φύεται και προσφέρει άφθονα η μητέρα φύση. Και, φυσικά, το καθαρό νερό.

2. Η επαφή με τη φύση. Βόλτες και περπάτημα στη φύση, το δάσος, το βουνό, τη θάλασσα. Το κολύμπι. Η έκθεση στον ήλιο (με μέτρο πάντα) και ο καθαρός αέρας. Η φροντίδα των ζώων και των φυτών. Είναι απαραίτητο να είμαστε, όσο συχνότερα μπορούμε στη φύση και να είμαστε σε ουσιαστική, συνειδητή επαφή μαζί της.

3. Η αναπνοή. Όχι η αυτόματη, ρηχή αλλά η συνειδητή, βαθιά αναπνοή. Δέκα αργές, βαθιές αναπνοές, εισπνοή από τη μύτη, αργά, μέχρι χαμηλά την κοιλιά και εκπνοή, φυσώντας αργά από το στόμα, ανανεώνουν άμεσα και τέλεια το σώμα, τον ψυχισμό και το νου, προσφέροντας άφθονη, καθαρή, ζωτική ενέργεια. Κάνε το, όποτε το έχεις ανάγκη, είναι τόσο απλό και εύκολο και συγχρόνως ό,τι πιο ενδυναμωτικό και αναζωογονητικό! 

4. Ο ύπνος: Ο ύπνος επιδιορθώνει και αναδομεί τον άνθρωπο, σε σώμα, νου και ψυχισμό. Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε βαθιά τον ύπνο και να αφηνόμαστε πλήρως σε αυτόν. Μια απλή χαλάρωση πριν ή ένας σύντομος διαλογισμός είναι ό,τι καλύτερο για το σκοπό αυτόν. Επίσης, η έκφραση ευγνωμοσύνης ή η εστίαση σε ανώτερες, όμορφες, θετικές εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα. 

5. Η άσκηση. Κάθε μορφή άσκησης και εκγύμνασης τονώνει το σώμα αλλά και το νου και τον ψυχισμό. Κίνησε το σώμα σου, ώστε να κινηθεί η ζωτική ενέργεια αλλά και η ίδια η ζωή σου!

6. Όλες οι εσωτερικές, ενεργειακές θεραπείες, πρακτικές και μέθοδοι, όπως το ρέικι, η πρανική θεραπεία, ο διαλογισμός, η γιόγκα, το τάι-τσι αλλά και πολεμικές τέχνες αυξάνουν, ξεμπλοκάρουν και διαχειρίζονται τη ζωτική ενέργεια. Το ίδιο κάνουν ολιστικές μέθοδοι, όπως το θεραπευτικό μασάζ, ο βελονισμός, η αγιουρβέδα, η κινέζικη ιατρική, η ομοιοπαθητική, η βοτανοθεραπεία, τα ανθοϊάματα, η αρωματοθεραπεία και άλλα πολλά.

7. Η εστίαση σε ανώτερα, καλά, θετικά συναισθήματα και σκέψεις προσφέρουν ζωτική ενέργεια και τονώνουν το ενεργειακό σύστημα. Στο δημιουργικό διαλογισμό, φανταζόμαστε ιδανικές εικόνες υγείας (για παράδειγμα) και τις αισθανόμαστε ή τις βιώνουμε όσο περισσότερο γίνεται, σαν να είναι πραγματικότητα. Αυτό έχει θετική ή ακόμα και θεραπευτική επίδραση σε όλο το θαυμαστό φάσμα του -επίσης θαυμαστού- είναι μας. Οι θετικές δηλώσεις λειτουργούν όμοια και τις χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι ώστε να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους να στρέφεται και να εστιάζει στο καλό, το θετικό και το ωφέλιμο και να κινείται περισσότερο προς αυτό.

8. Το γέλιο και η χαρά. Το γέλιο είναι άκρως θεραπευτικό -θεραπευτικό ψυχικά αλλά και σωματικά- και δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπεράσουμε, να αγνοήσουμε ή να πάρουμε επιφανειακά!

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

-Υπάρχει κάποια άσκηση που μπορώ να κάνω, ώστε να αυξήσω τη ζωτική μου ενέργεια;

Ναι, πρώτα όμως διάβασε προσεκτικά την προηγούμενη απάντηση και προσπάθησε να εντάξεις όσα περισσότερα στοιχεία της μπορείς στη ζωή σου. Είναι όλα απλά, εύκολα και -κυρίως- απολύτως ευχάριστα! Αφαίρεσε ή μείωσε ό,τι σου παίρνει τη ζωτική ενέργεια και πρόσθεσε ή αύξησε ό,τι σου την προσφέρει. Παράλληλα, κάνε τον επόμενο διαλογισμό. Για να “δεις κάποιο αποτέλεσμα”, κάνε τον δύο φορές τη μέρα, για παράδειγμα, πρωί και βράδυ, για μερικές μέρες συνεχόμενα, για παράδειγμα, επτά ημέρες στη σειρά. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση και -όπως τα περισσότερα πράγματα- λειτουργεί καλύτερα επαναληπτικά και αθροιστικά. Επίσης, όποτε το χρειάζεσαι, εφάρμοσε το συγκεκριμένο διαλογισμό δύο ή τρεις φορές, μέσα στη μέρα. 

Πώς να κάνεις το διαλογισμό: διάβασέ τον αργά και ήρεμα, δύο-τρεις φορές και έπειτα κλείσε τα μάτια και εφάρμοσέ τον, όσο καλύτερα μπορείς, με το δικό σου τρόπο, διαισθητικά και με ελευθερία. Ακόμα και το διάβασμα όμως, όταν αυτό είναι αργό, ήρεμο, ουσιαστικό και το νιώθεις, το αισθάνεσαι βαθύτερα, αποτελεί διαλογισμό, επομένως, μπορείς καθώς διαβάζεις το διαλογισμό να κλείνεις κάθε τόσο τα μάτια και να εφαρμόζεις κάποια σημεία του.

Ενεργειακή Άσκηση Υγείας: Διαλογισμός Ζωτικής Ενέργειας

Κάθισε αναπαυτικά, με όρθια, ευθεία την πλάτη, όσο γίνεται. Κλείσε απαλά τα μάτια.

Πάρε δέκα, αργές, συνειδητές, βαθιές αναπνοές. Εισπνοή, αργά και σταθερά από τη μύτη, μέχρι την κοιλιά χαμηλά, εκπνοή, φυσώντας αργά και σταθερά από το στόμα. Σε κάθε εισπνοή, εισπνέεις και γεμίζεις θετικότητα και δύναμη, καθετί καλό. Με κάθε εκπνοή αφήνεις, απελευθερώνεις ό,τι δε χρειάζεσαι, κάθε ένταση. Απλά με την πρόθεση. Με κάθε αναπνοή νιώθεις πιο ανάλαφρα, πιο ελεύθερα, με κάθε αναπνοή αισθάνεσαι όλο και μεγαλύτερη ηρεμία και γαλήνη. Δέκα υπέροχες, γεμάτες, ενεργειακές αναπνοές.

Έπειτα, απλά χαλάρωσε, αφέσου. Μπες νοερά, με την πρόθεση, σε μια πιο δεκτική, ανοιχτή κατάσταση, σαν να ανοίγεσαι διανοητικά και ενεργειακά, ώστε να δεχτείς καθετί καλό, θετικό, ανώτερο.

Φαντάσου, υπόθεσε πως μόνο αρμονία και γαλήνη σε περιβάλουν. Απλά, σκέψου τις λέξεις: γαλήνη, αρμονία. Γαλήνη, αρμονία, παντού γύρω, προς όλες τις κατευθύνσεις… Γαλήνη, αρμονία, σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σου και γύρω σου. Γαλήνη και αρμονία. Απόλυτη, άπειρη γαλήνη. Απόλυτη, άπειρη αρμονία. Απλά φαντάσου το πώς θα ήταν, απλά υπόθεσε πως έτσι είναι.

Αφέσου περισσότερο, χαλάρωσε περισσότερο, σώμα και νου, νου και σώμα. Χαλάρωσε βαθιά, χαλάρωσε ολικά… Αφέσου… Ωραία… 

Και τώρα φαντάσου πώς θα ήταν, αν υπήρχε ένας ήλιος πάνω από το κεφάλι σου. Ένας λαμπερός ήλιος. Φαντάσου πώς θα ήταν, αν έριχνε το ζεστό, λαμπερό φως του πάνω σου. Πόσο υπέροχο θα ήταν, πόσο τέλειο. Ζωτικό φως, ζωτική ενέργεια. Νιώσε πως αυτή η ενέργεια, αυτό το φως κατεβαίνει και εισέρχεται στο σώμα σου, μπαίνοντας από την κορυφή του κεφαλιού. Η ζωτική ενέργεια, το ζωτικό φως γεμίζει σιγά σιγά και σταδιακά όλο το σώμα.

Ολόκληρο το σώμα σου γεμίζει εσωτερικά με ζωτικό φως, καθαρό λευκό φως, ζεστό και λαμπερό και νιώθεις όλο και πιο ανάλαφρα και υπέροχα. Φαντάσου και πάλι όλο το σώμα σου γεμάτο από καθαρό, λαμπερό, ζεστό φως, γεμάτο ζωή και δύναμη. Δες το με το νου. Νιώσε το. Ή απλά υπόθεσε πως έτσι συμβαίνει, πως αυτό γίνεται…

Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και δυνάμωσέ το, κάνε το ακόμη πιο φωτεινό, ακόμη πιο λευκό, ακόμη πιο θερμό, λαμπερό και ακτινοβόλο. Με κάθε αναπνοή η ζωή δυναμώνει μέσα σου, η ενέργεια της ζωής αυξάνει μέσα σου. Είναι εξαίσιο και εκπληκτικό και πράγματι έτσι συμβαίνει.

Για να βοηθήσεις και να ενισχύσεις αυτόν το δημιουργικό οραματισμό μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τη δύναμη του λόγου. Με λόγια, δηλαδή, έκφρασε, δήλωσε, επιβεβαίωσε, είτε νοερά είτε απέξω σου, αυτό που επιθυμείς και αυτό που συμβαίνει:

“Φως της ζωής! Άφθονο, αγνό, ζωτικό φως σε όλο το σώμα μου…

Ενέργεια της ζωής! Άφθονη, καθαρή, ζωτική ενέργεια, σε όλο το σώμα μου…

Φως της ζωής! Άφθονο, αγνό, ζωτικό φως σε κάθε σημείο του σώματός μου….

Ενέργεια της ζωής! Άφθονη, καθαρή, ζωτική ενέργεια, σε κάθε σημείο του σώματός μου…. 

Ολόκληρο το σώμα μου ζωντανό, καθαρό, φωτεινό. Γεμάτο ζωτικότητα, υγεία, και δύναμη.

Κάθε σημείο του σώματός μου ζωντανό, καθαρό, φωτεινό. Γεμάτο ζωτικότητα, υγεία, και δύναμη.

Ολόκληρο το σώμα μου: το αναγνωρίζω, το εκτιμώ, το αποδέχομαι, το αγαπώ και το ευγνωμονώ.

Κάθε σημείο του σώματός μου: το αναγνωρίζω, το εκτιμώ, το αποδέχομαι, το αγαπώ και το ευγνωμονώ.”

Πες το από μέσα σου ή απέξω σου, ήρεμα, αργά και σταθερά, τρεις φορές, νιώθοντας αυτό που λες, εννοώντας το.

Στη συνέχεια, τοποθέτησε νοερά, με τη σκέψη σου, ένα χαμόγελο στο σώμα σου. Ένα εσωτερικό χαμόγελο. Συμβολίζει χαρά, ευδαιμονία, πληρότητα, δύναμη, επίγνωση, ισορροπία, αρμονία. Ένα μεγάλο εσωτερικό χαμόγελο, λοιπόν, μέσα στο σώμα σου. Νιώθεις υπέροχα και εξαίσια.

Μείνε για λίγο σιωπηλά και γαλήνια σε αυτήν τη διευρυμένη, εξυψωμένη κατάσταση.

Έπειτα, κάνε το ίδιο και για σημεία που πιθανόν είναι μπλοκαρισμένα στο σώμα. Για οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα ή σημείο του σώματος.

Φαντάσου, υπόθεσε πως ζωτική ενέργεια, ζωτικό φως κυλάει προς τα εκεί. Δες νοερά ή νιώσε (ή απλά κράτα αυτήν τη σκέψη, την πρόθεση στο νου) το σημείο να γεμίζει από αυτό το ζεστό, καθαρό, λαμπερό φως, δες και νιώσε το σημείο να φωτίζεται. Να φωτίζεται πραγματικά και πλήρως. Δες και νιώσε το καθαρό, φωτεινό και λαμπερό. Καθαρό, φωτεινό και λαμπερό, αληθινά και απόλυτα. 

Βοήθησε και ενίσχυσε αυτόν το δημιουργικό οραματισμό με μια δήλωση που επιβεβαιώνει αυτό που κάνεις:

“Φως της ζωής! Άφθονο, αγνό, ζωτικό φως σε αυτό το όργανο/σύστημα/σημείο (μπορείς να αναφέρεις συγκεκριμένα)…

Ενέργεια της ζωής! Άφθονη, καθαρή, ζωτική ενέργεια,  σε αυτό το όργανο/σύστημα /σημείο…

Αυτό το όργανο/σύστημα/σημείο είναι ζωντανό, καθαρό, φωτεινό. Γεμάτο ζωτικότητα, υγεία, και δύναμη.

Αυτό το όργανο/σύστημα/σημείο το αναγνωρίζω, το εκτιμώ, το αποδέχομαι, το αγαπώ και το ευγνωμονώ.”

Πες το από μέσα σου ή απέξω σου, αργά και σταθερά, τρεις φορές, νιώθοντας αυτό που λες, εννοώντας το. Τοποθέτησε νοερά ένα εσωτερικό χαμόγελο και εκεί.

Και πάλι, μείνε για λίγο σιωπηλά και γαλήνια σε αυτήν την εξυψωμένη, διευρυμένη κατάσταση.

Στο τέλος, δες και νιώσε τον εαυτό σου καθαρό και φωτεινό σαν τον ήλιο. Θερμό, λαμπερό, να ακτινοβολεί δύναμη και ζωή. Δες το και νιώσε το όσο καλύτερα μπορείς, όσο περισσότερο μπορείς και επιβεβαίωσε, τρεις φορές:

“Είμαι απόλυτα και τέλεια υγιής. Υγεία σε όλο το σώμα, υγεία σε όλα τα επίπεδα. Ευχαριστώ!”

Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

Με Αγάπη!

Γιώργος Μυλωνάς (Geom!*)