Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ

– Πώς μπορώ να καθαρίσω την ενέργεια του σπιτιού μου;

– Αισθάνομαι την ενέργεια κάποιου συγκεκριμένου χώρου κάπως βαριά, μπορώ να κάνω κάτι;

– Πώς μπορώ να καθαρίσω ενεργειακά ένα χώρο, στον οποίο έχει συμβεί κάτι άσχημο ή αρνητικό;

– Πώς θα αλλάξω την ενέργεια του χώρου στην εργασία μου;

– Πώς θα κάνω το σπίτι μου πιο θετικό ενεργειακά; Να έχει καλή ροή και αρμονία.

– Μετακόμισα σε ένα νέο σπίτι/επαγγελματικό χώρο. Πώς μπορώ να το καθαρίσω ενεργειακά από παλιές ενέργειες;

Πραγματικά, ένα τόσο δημοφιλές και πάντοτε επίκαιρο θέμα! Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να κινείται και να ζει σε όμορφους, καθαρούς χώρους, οι οποίοι εκπέμπουν αρμονία και θετικότητα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσουμε ενεργειακά και να φορτίσουμε θετικά το χώρο μας. Οι συμβουλές που ακολουθούν ισχύουν για οποιονδήποτε χώρο, για το σπίτι, την εργασία σου και οποιοδήποτε άλλο μέρος θες να φροντίσεις, να βελτιώσεις, να εξυψώσεις.

Ι. Απαραίτητες Προϋποθέσεις:

* Καθαριότητα

Πρώτα από όλα, κάτι που είναι αυτονόητο αλλά δεν τηρείται πάντοτε. Φρόντισε ο χώρος σου να είναι πολύ καθαρός, καθαρός στο φυσικό-υλικό επίπεδο και πλήρως τακτοποιημένος. Η βρωμιά είναι αρνητική ενέργεια, δεν μπορεί να τονιστεί πόσο. Το ίδιο και η ακαταστασία. Η ακαταστασία δημιουργεί λιμνάζουσα ενέργεια, ενώ η οργάνωση και η τάξη, αρμονική ροή. Προσπάθησε να καθαρίζεις το χώρο σου με ήπια και όσο το δυνατόν πιο φυσικά απορρυπαντικά, που σέβονται το περιβάλλον. Ένας καθαρός, όμορφος, τακτοποιημένος χώρος συμβολίζει και καθρεφτίζει έναν καθαρό, όμορφο και τακτοποιημένο νου. Όταν καθαρίζεις και τακτοποιείς το έξω σου, το ίδιο γίνεται και στο εσωτερικό σου. Όπως έξω, μέσα και όπως μέσα, έξω! 

Ενώ ο χώρος σου θα πρέπει να είναι καθαρός και τακτοποιημένος, δεν χρειάζεται να γίνεται σε υπερβολικό ή “υστερικό” βαθμό. Είναι καλό να μπορείς να απολαμβάνεις το χώρο, να τον ζεις κανονικά και όχι να τον διατηρείς σαν να είναι μουσείο. Η μανία με την καθαριότητα και η μικροβιοφοβία δημιουργούν πολύ άσχημες ενεργειακές καταστάσεις, ενώ σου στερούν κάθε χαρά και νόημα. Οπότε, καθετί να γίνεται συνειδητά και με μέτρο, ισορροπημένα. Ζούμε, απολαμβάνουμε και καθαρίζουμε. Καθαρίζουμε, απολαμβάνουμε και ζούμε. Απλό.           

* Ζεν

Μετά την καθαριότητα, την τάξη και την οργάνωση, είναι πολύ σημαντικό ο χώρος να είναι “ζεν”. Απλός, λιτός, χωρίς πολλά και δίχως περιττά. Ό,τι δεν έχεις χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια, χάρισέ το σε άλλους που μπορεί να το χρειάζονται και πρόσφερε με αυτόν τον τρόπο περισσότερη χαρά και θετική ενέργεια. Εναλλακτικά, ανακύκλωσέ το. Είναι πολύ πιθανό, πως χρειάζεσαι μόνο τα μισά ή το ένα τρίτο όσων έχεις στο σπίτι σου! Αν έχεις τη συνήθεια να μαζεύεις, να κρατάς, να συσσωρεύεις, να αποθηκεύεις, τότε αναθεώρησε. Δε σε ωφελεί και δε σου κάνει σε τίποτα καλό. Αντίθετα, σε πνίγει, σε βαραίνει, σε περιορίζει. Ένας “ζεν”, καθαρός, λιτός χώρος, έχει τη δυνατότητα να είναι ανοιχτός, να δεχτεί, να λάβει καθετί νέο και καλό που το σύμπαν εκπέμπει και το οποίο η ζωή πιθανά σου στέλνει.  

* Αέρας και Ήλιος

Είναι τόσο μα τόσο σημαντικό, ο χώρος να είναι ευάερος και ηλιόλουστος. Φρόντισε να μπαίνει άπλετο ζεστό φως στο χώρο σου και να ανοίγεις όλα τα παράθυρα, ώστε να αερίζεται καθημερινά και, απαραιτήτως, κάθε πρωί. Όσο και να καθαρίσεις ενεργειακά το σπίτι, αν δεν είναι σχετικά ευάερο και ευήλιο, είναι ένας χώρος που δεν αναπνέει και δεν ζει. Το φως του ήλιου και ο αέρας είναι η καθαρή ζωή και η απόλυτη θετικότητα.  

Απόφυγε εκείνα που βρομίζουν ενεργειακά τόσο εσένα, όσο και το χώρο. Οι αρνητικές σκέψεις και τα κατώτερα συναισθήματα, ο φόβος, η θλίψη, ο θυμός και όλα τα άλλα, καθώς και οι αρνητικές εκφράσεις, ο αρνητικός λόγος, οι καυγάδες και οι εντάσεις αποδυναμώνουν, υποβαθμίζουν και ατονούν την ενέργειά σου. Σε βρομίζουν, δημιουργούν πληγές ή τρύπες στην αύρα σου και σε απομυζούν ή απλά χάνεις τη ζωτικότητα και τη δύναμή σου. Όταν αυτά τα αρνητικά συμβαίνουν σε μεγάλη ένταση και βαθμό και κυρίως όταν επαναλαμβάνονται, αποτυπώνονται στο χώρο ως “αρνητική ενέργεια”. Για το καλό σου, και το καλό όλων φυσικά, βρες τρόπους να διαχειρίζεσαι διαφορετικά τα πράγματα. Επίλεξε πιο θετικές εκφράσεις και απόφυγε όσο γίνεται τα έντονα και τα επαναλαμβανόμενα αρνητικά μοτίβα, γεγονότα και στοιχεία, μέσα στο χώρο σου.

Μετά από -ή παράλληλα με- αυτά τα βασικά, απαραίτητα και ζωτικά στοιχεία, που κάθε χώρος πρέπει να διαθέτει, προχωράμε στην ίδια τη διαδικασία του ενεργειακού καθαρισμού. Υπάρχουν ποικίλες  τεχνικές. Κάποιες είναι φυσικές ή υλικές και κάποιες πιο εσωτερικές ή πνευματικές. Όλες είναι ιδιαίτερα εύκολες και πολύ απλές. Μπορείς να επιλέξεις μονάχα μια, κάποιο συνδυασμό τους ή ακόμη και όλες! Πειραματίσου και εφάρμοσε αυτές που σε εμπνέουν και σου αρέσουν, για ένα τέλειο και πραγματικά καθαρό χώρο. 

ΙΙ. Φυσικές Λύσεις:

Ξεκινάμε με τις φυσικές ή υλικές λύσεις.

* Αλάτι

Ας αρχίσουμε με την πιο αγαπημένη μου μέθοδο, τόσο απλή και εύκολη και  όμως, τόσο ευεργετική και αποτελεσματική. Θα νιώσεις το χώρο σου απόλυτα καθάριο. Δεν είναι άλλη από το νερό με το αλάτι. Το αλάτι, με την κρυσταλλική δομή του, αποτελεί το πιο εξαγνιστικό στοιχείο της γης. Απομακρύνει κάθε είδους αρνητικότητα, κάθε αρνητική ή κατώτερη ενέργεια, συχνότητα και δόνηση. Χρησιμοποίησε όσο δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο αλάτι, δηλαδή, όσο πιο φυσικό γίνεται (καθώς, ενεργειακά, υπάρχει διαφορά με το επεξεργασμένο). Επίλεξε χοντρό θαλασσινό αλάτι χωρίς πρόσθετα, μπορείς να το βρεις εύκολα.

Βάλε 2-3 κουταλιές της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι σε ένα γυάλινο διάφανο μπολ, γεμάτο με καθαρό νερό. Τοποθέτησε το μπολ με το αλατόνερο στο κέντρο του δωματίου και σκέψου την πρόθεση, το λόγο για τον οποίο το κάνεις: τον ενεργειακό καθαρισμό του χώρου σου. Για έναν πιο εντατικό και ολοκληρωμένο καθαρισμό, τοποθέτησε από ένα μπολ με νερό και αλάτι σε κάθε γωνία του δωματίου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποτήρια, κατά προτίμηση γυάλινα και διάφανα (αν γίνεται, όχι χρωματιστά). Κάνε το ίδιο σε κάθε χώρο που επιθυμείς να καθαρίσεις. Άφησέ τα ένα 24ωρο και έπειτα άδειασε τα, στην κουζίνα ή το μπάνιο, κάτω από τρεχούμενο νερό (άνοιξε τη βρύση). Το αλατόνερο έχει διασπάσει ή “τραβήξει” την αρνητικότητα και έχει δημιουργήσει μια υπέροχη, καθαρή ατμόσφαιρα, ηλιόλουστη και θαλασσινή! Επανάλαβε τη διαδικασία κάθε τόσο, για παράδειγμα μια φορά το τρίμηνο ή το μήνα.

Σε  χώρο που γίνεται για πρώτη φορά ή σε κάποιον ιδιαίτερα επιβαρυμένο χώρο, εφάρμοσέ το κάθε μέρα για τρεις μέρες στη σειρά ή και περισσότερες, για παράδειγμα επτά ημέρες. Λειτούργησε διαισθητικά, σε αυτό, δεν υπάρχει κανόνας. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλάτι στο νερό με το οποίο καθαρίζεις το πάτωμα, καθώς φρεσκάρει και ανανεώνει ενεργειακά το χώρο. Είναι πραγματικά πολύ καλό, δοκίμασέ το. 

* Λιβάνι και Φασκόμηλο

Το λιβάνι, όπως και το φασκόμηλο (ολόκληρο το βότανο, όχι το τσάι!) θεωρούνται κορυφαία στοιχεία για τον καθαρισμό χώρου. Η χρήση τους έχει μεγάλη ιστορία και αποτελεί μέρος πολλών παραδόσεων σε όλο τον κόσμο.

Άναψε το λιβάνι και πέρασε το σε όλο το χώρο, γύρω γύρω, μένοντας περισσότερο στις γωνίες. Άφησε το να κάψει. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με το φασκόμηλο. Το καις με προσοχή και το περνάς σε όλο το χώρο αργά, γύρω γύρω, μερικές φορές (διαισθητικά, όσο θες, δεν υπάρχει κανόνας). Πολλοί χρησιμοποιούν αρωματικά στικ. Όμοια, περνάς τον καπνό σε όλο το χώρο, περπατώντας αργά και διαλογιστικά, κάνοντας το γύρο του δωματίου μερικές φορές, κρατώντας το στικ κοντά στον τοίχο, μένοντας περισσότερο στις γωνίες. Καθώς κάνεις οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους, καλό θα είναι να έχεις ξεκάθαρη την πρόθεση του ενεργειακού καθαρισμού στο νου σου, δηλαδή, να κρατάς σταθερά αυτή τη σκέψη.

* Κερί

Η φλόγα του κεριού δημιουργεί μια αληθινά υπέροχη ατμόσφαιρα, ζεστή, γαλήνια και εσωτερική. Εξαγνίζει και φωτίζει ενεργειακά και πνευματικά. Επίλεξε λευκά κεράκια, που συμβολίζουν το πνευματικό φως, τη ζωτική ενέργεια, την απόλυτη θετικότητα. Την αγνή καθαρότητα και την καθαρή αγνότητα! Το λευκό περιλαμβάνει και εμπεριέχει όλα τα χρώματα, όλες, δηλαδή, τις δυνατότητες, τις ιδιότητες και τις ποιότητες της ζωής. Μπορείς, επίσης, να βάλεις με προσοχή λευκά κεράκια τύπου ρεσώ, στο μπολ με το αλατόνερο της πρώτης μεθόδου, ώστε να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Αν θες να κάνεις ακόμα πιο ολοκληρωμένη ενεργειακή εργασία, καθώς ανάβεις τα κεράκια, φέρε στο νου σου την πρόθεση του ενεργειακού καθαρισμού, αφιερώνοντάς τα παράλληλα, στην ανώτερη σοφία και δύναμη. “Αφιερώνω αυτό το κερί στην ύψιστη σοφία και δύναμη. Καθαρίζει το χώρο μου ενεργειακά και τον γεμίζει με φως, ζωτική ενέργεια και απόλυτη θετικότητα. Ευχαριστώ!”

Προσοχή: κράτα πάντοτε μακριά τα κεριά από οτιδήποτε εύφλεκτο, υφάσματα, κουρτίνες και άλλα. Ποτέ μην αφήνεις τα κεριά αναμμένα, αν δεν είσαι μέσα στο χώρο και εσύ. 

* Αιθέρια Έλαια

Αιθέρια έλαια, η υπερ-υπερ-συμπυκνωμένη δύναμη της φύσης, των λουλουδιών και των βοτάνων. Τα έλαια των λουλουδιών και των βοτάνων έχουν εξαίσιο και πραγματικά αιθέριο άρωμα και ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες: χαλαρώνουν, εξισορροπούν, βοηθούν στη συγκέντρωση, φέρνουν ανάταση και ευφορία. Θα πρέπει να είναι εντελώς φυσικά και αγνά, όχι τεχνητά ή συνθετικά αρώματα. Λεβάντα, τριαντάφυλλο, φασκόμηλο, ευκάλυπτος, τεϊόδεντρο, λεμόνι, κέδρος και άρκευθος είναι μερικά πολύ δημοφιλή αιθέρια έλαια για τον καθαρισμό και την ανανέωση χώρου. Υπάρχουν και έτοιμα μείγματα στο εμπόριο. Άφησέ τα να θερμανθούν σε ειδική συσκευή που διαχέει το ουράνιο άρωμα τους. Μπορείς να βρεις τέτοιες συσκευές, καθώς και αιθέρια έλαια, σε φαρμακεία και εναλλακτικά καταστήματα ή καταστήματα φυσικών προϊόντων. Επιπλέον, χρησιμοποίησέ τα στο νερό με το οποίο καθαρίζεις το πάτωμα. Είναι κάτι που κάνουν συχνά όσοι γνωρίζουν τη θετική και ωφέλιμη δράση τους.

Υπάρχουν και έτοιμα σπρέι με αιθέρια έλαια, όπως τα σπρέι της σειράς “αύρα-σώμα”.  Ψέκασε καλά όλον το χώρο και τις γωνίες. Έχω και εγώ εμπνευστεί και δημιουργήσει μια σειρά με ενεργειακά σπρέι για το χώρο και την προσωπική ενέργεια, που ονομάζεται Divine Life Elements!* Μπορείς να την αναζητήσεις. Έχεις τη δυνατότητα όμως να φτιάξεις και δικά σου,  βάζοντας νερό σε ένα μπουκάλι, το οποίο έχει καπάκι σπρέι, και προσθέτοντας τα αιθέρια έλαια. Ανακάτεψε και ψέκασε.

Καλό αιθέριο καθαρισμό!  

Προσοχή: Τήρησε αυστηρά τις οδηγίες που αναγράφονται στα κουτιά των αιθέριων ελαίων. Τα αιθέρια έλαια δεν είναι πόσιμα και είναι εξαιρετικά καυστικά. Δεν μπαίνουν απευθείας πάνω στο σώμα (με εξαίρεση τη λεβάντα) αλλά πρέπει πρώτα να διαλυθούν σε λάδι βάσης (αμυγδαλέλαιο, για παράδειγμα). Κράτησέ τα μακριά από κατοικίδια και από τα παιδιά. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

* Κρύσταλλοι

Ακόμη ένα εκπληκτικό θαύμα της μητέρας φύσης! Οι κρύσταλλοι αποτελούν ιδιαίτερα κομμάτια της γης, πανέμορφα πετρώματα, με μοναδικά ενεργειακά χαρακτηριστικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρυστάλλους για να ανανεώσεις και να εξυψώσεις τη συχνότητα, τη δόνηση του χώρου σου. Για να γνωρίσεις την αξία και τη δύναμή τους, αρκούν λίγα λεπτά γνωριμίας μαζί τους. Κράτησέ τους στα χέρια και αφιέρωσέ τους λίγο από το χρόνο και την προσοχή σου, ώστε να αντιληφθείς περί τίνος πρόκειται! Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων ορκίζεται στις ευεργετικές, ακόμα και θεραπευτικές ιδιότητες των κρυστάλλων και καθόλου άδικα. Είναι θαυμαστοί από κάθε άποψη.

Λευκός χαλαζίας, ο βασιλιάς των κρυστάλλων! Ένας κρύσταλλος για όλες τις χρήσεις. Ένας κρύσταλλος καθαρό φως. Είναι το φως το ίδιο, σε κρυστάλλινη μορφή. Η αιθερική δύναμη, η ζωτική ενέργεια κρυσταλλοποιημένη στο βασίλειο της γης. Ο λευκός ή διάφανος χαλαζίας (clear quartz) φέρνει πάντοτε θετικότητα και ευνοϊκή ροή σε κάθε χώρο, επιδρώντας στο ενεργειακό, αιθερικό, αυρικό πεδίο. Προστατεύει και εξαγνίζει, ενδυναμώνει και φωτίζει, αναζωογονεί και εξυψώνει. Είναι προσιτός οικονομικά, ειδικά τα μικρά βότσαλά του και αξίζει να έχεις μερικούς λευκούς χαλαζίες στο χώρο σου.

Καθάρισε και ενεργοποίησε λευκούς χαλαζίες και τοποθέτησέ τους γύρω γύρω στο χώρο, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό πλέγμα, ένα πεδίο. Για παράδειγμα σε κάθε γωνία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακατέργαστους ή κατεργασμένους κρυστάλλους. Κάθε μορφή έχει τη δική της αξία και ομορφιά. Ακατέργαστοι κρύσταλλοι είναι πετρώματα χωρίς επεξεργασία και μοιάζουν σαν κομμάτια σπασμένης πέτρας ή βράχου. Έχουν πρωτογενή και πιο αυθεντική ενέργεια. Οι κατεργασμένοι κρύσταλλοι είναι γυαλισμένοι και κομμένοι σε συγκεκριμένα σχήματα, όπως σφαίρα, κύβο, πυραμίδα, ράβδο, οβελίσκο και άλλα (είναι επίσης πιο ακριβοί). Έχουν το στοιχείο της “ιερής γεωμετρίας”, που θεωρείται ενεργειακά και πνευματικά θεραπευτικό και ενδυναμωτικό.

Πέρα από το λευκό χαλαζία, πολύ δημοφιλείς και σημαντικοί κρύσταλλοι είναι ο ροζ χαλαζίας και ο αμέθυστος. Ο ροζ χαλαζίας είναι η πέτρα της αγάπης. Εμπνέει και μεταδίδει αγνή αγάπη, μητρική αγάπη. Φροντίδα, θαλπωρή και ζεστασιά. Γαλήνη και ομορφιά. Ο αμέθυστος, με τα υπέροχα μοβ-βιολετί χρώματά του, είναι η πέτρα του πνεύματος και προσφέρει πνευματική προστασία και έμπνευση, πνευματική σύνδεση και καθοδήγηση.

Θα βρεις κρυστάλλους, είτε σε καταστήματα με εναλλακτικά είδη, είτε σε εξειδικευμένα καταστήματα με πετρώματα και κρυστάλλους. Επισκέψου τα και επίλεξε τους κρυστάλλους σου διαισθητικά. Μπορείς να συμβουλευτείς ένα βιβλίο κρυσταλλοθεραπείας πρώτα, ώστε να έχεις μια γενική άποψη και κατεύθυνση, όπως και να ζητήσεις τη βοήθεια και συμβουλή των ατόμων που εργάζονται σε τέτοια καταστήματα. Κυρίως όμως άκουσε τη διαίσθηση σου, τον εσωτερικό σου εαυτό. Καθώς κοιτάς και κυρίως, καθώς πιάνεις και κρατάς διάφορους κρυστάλλους, γίνε πιο ανοιχτός/ή και ευαίσθητος/η. Παρατήρησε προσεκτικά: Τι σου κάνει εντύπωση; Τι σου αρέσει; Τι σε “τραβάει”; Τι  σου “μιλάει”;

Αφού αγοράσεις και πάρεις τους κρυστάλλους σπίτι σου, καθάρισέ τους. Φυσικά και ενεργειακά. Κράτησέ τους κάτω από φυσικό, κρύο τρεχούμενο νερό και νιώσε πως ξεπλένονται και ενεργειακά, εσωτερικά. Έπειτα, γέμισε ένα μπολ με χοντρό θαλασσινό  αλάτι και βάλε τους μέσα. Άφησέ τους μερικές ώρες, όχι πάνω από 24. Πλύνε τους και πάλι και άφησέ τους στο φως του ήλιου, ώστε να φορτιστούν με ζωτική ενέργεια. Λίγες ώρες είναι αρκετές στο δυνατό φως του ήλιου. Μετά, πάρε τους στα χέρια και συνδέσου μαζί τους. Νοερά, εσωτερικά, ενεργειακά. Κάνε ένα σύντομο διαλογισμό, κρατώντας τους στις παλάμες σου, ήρεμα και γαλήνια. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλάρωσε. Καθώς τους κρατάς, φέρε την πρόθεση της ενεργοποίησής τους στο νου σου. Με αυτήν την πρόθεση στο νου, οραματίσου ζεστό, λαμπερό, λευκό φως, να γεμίζει, να φωτίζει και να ενεργοποιεί τους κρυστάλλους σου. Αν θες, μπορείς και να τους μιλήσεις, εσωτερικά, πνευματικά, να εκφράσεις χαρά, αγάπη, εκτίμηση, θαυμασμό.

Έτοιμοι για χρήση! Τοποθέτησέ τους γύρω γύρω στο χώρο, δημιουργώντας ένα κρυσταλλικό πεδίο, ένα πλέγμα ενεργειακό. Μπορείς να τους τοποθετήσεις στις γωνίες του χώρου και κάποιον στο κέντρο του, αλλά και στα παράθυρα και την είσοδο. Ευχαρίστησέ τους νοερά και νιώσε την ενέργεια του χώρου εξυψωμένη, καθαρή και φωτεινή, όσο ποτέ! Κρυστάλλινη!

* Ήχος και Μουσική

Ειδικοί ήχοι και μουσική έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν τη δόνηση του χώρου και να καθαρίσουν την “ενεργειακή ατμόσφαιρα”. Πολλοί χρησιμοποιούν καμπάνες και καμπανάκια, ηχογαβάθες και γκογκ ή άλλα θρησκευτικά όργανα. Μπορείς να τα αναζητήσεις σε καταστήματα εναλλακτικών ειδών. Η μουσική με ήχους της φύσης (θάλασσα, τρεχούμενα νερά, πουλιά) και η κλασσική μουσική θεωρούνται άκρως ευεργετικές και εξυψωτικές. Επίσης, ειδική χαλαρωτική μουσική για διαλογισμό, ρέικι, γιόγκα, μασάζ, τάι-τσι και άλλα. Πνευματική μουσική με προσευχές και μάντρας (ιερές λέξεις δύναμης). Το ΟΜ είναι το πιο γνωστό μάντρα και το χρησιμοποιούν πολλοί. Το λέμε απέξω μας, δυνατά και επαναλαμβανόμενα, τονίζοντας και κρατώντας παρατεταμένα το “ο” και έπειτα το “μ”. Αλλά και οι δυνατοί ήχοι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί, όπως όταν χτυπάμε τις παλάμες μεταξύ τους, έχοντας όμως εστιασμένα και ξεκάθαρα στο νου, την πρόθεση του ενεργειακού καθαρισμού.

* Φενγκ-Σούι

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το φενγκ-σούι αλλά μόνο να το αναφέρουμε, όχι να το αναλύσουμε! Πρόκειται για μια ολόκληρη επιστήμη κινεζικής φιλοσοφίας που στηρίζεται στα πέντε στοιχεία για να δημιουργήσει καλή ροή του “τσι” (ζωτική ενέργεια) στο χώρο μας. Υπάρχουν πολλά βιβλία που κάποιος μπορεί να αγοράσει, ώστε να το μελετήσει και να εντάξει στο χώρο του κάποιες βασικές αρχές και συμβουλές. Μια πλήρης μελέτη του χώρου από κάποιον ειδικό στην τέχνη του φενγκ-σούι είναι φυσικά το ιδανικό.  

Τώρα, ας προχωρήσουμε σε κάποιες πιο εσωτερικές, πνευματικές πρακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις, για έναν ενεργειακά καθαρό, θετικό και φωτεινό χώρο.

 
ΙΙΙ. Πνευματικές Λύσεις:

* Προσευχή

Η προσευχή έχει μεγάλη δύναμη. Εκπέμπει ισχυρές θετικές δονήσεις και ανυψώνει την ενέργεια αυτού που την εξασκεί αλλά και του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Προσευχήσου μέσα στο χώρο που επιθυμείς να καθαρίσεις, να φορτίσεις θετικά, να φωτίσεις, με αυτήν ακριβώς την πρόθεση. Μπορείς να πεις την “Κυριακή Προσευχή”, γνωστότερη ως το “Πάτερ Ημών”. Η ενέργεια της ιερής αυτής προσευχής είναι πραγματικά άκρως υψηλή και δυνατή. Μπορείς να επιλέξεις κάποια άλλη προσευχή που σε εκφράζει. Πες την απέξω σου, καθώς ο λόγος έχει δύναμη και εκδηλώνει αυτό που λες. Επανάλαβέ την, τρεις ή περισσότερες φορές, αργά και με πίστη. Προσπάθησε να την εννοείς, να κατανοήσεις αυτό που λέει. Νιώσε την. Κάνε την από την καρδιά σου και με όλο το είναι σου, γίνε αυτή η προσευχή. Προσευχήσου πρωί και βράδυ, για τρεις ή περισσότερες ημέρες συνεχόμενα. Επιπλέον, μπορείς να ζητήσεις από κάποιον ιερέα να κάνει λειτουργία στο χώρο σου και να τον ευλογήσει. Επίσης, είναι γνωστό πως οι πνευματικές εικόνες δημιουργούν μια καθαρή και εξυψωμένη πνευματική ατμόσφαιρα σταθερής προστασίας και ευλογίας.

* Διαλογισμός

Ένας από τους πιο εξελικτικούς, θεραπευτικούς και ωφέλιμους διαλογισμούς ονομάζεται δημιουργικός οραματισμός. Είναι η ικανότητα να δημιουργούμε με το νου μας νοερές εικόνες, συνήθως σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, έχοντας  ξεκάθαρη, εστιασμένη, σταθερή  πρόθεση. Εικόνες καλές, θετικές, ιδανικές, που τις αισθανόμαστε και τις βιώνουμε σαν να είναι πραγματικότητα και ενεργειακά (αιθερικά) πράγματι είναι! Πρόκειται για μια πολύ δραστική μέθοδο που ανανεώνει και αναζωογονεί ολικά και άμεσα.

Νοερά λοιπόν, με τη δύναμη του νου, γέμισε το χώρο σου με θετική ενέργεια, με φως. Φως μέσα – σκοτάδι έξω! Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές στην αρχή για να χαλαρώσεις, δέκα βαθιές αναπνοές, αργά και σταθερά. Έπειτα, πολύ ήρεμα και γαλήνια, φαντάσου φως να γεμίζει το χώρο σου. Λευκό φως, καθαρό, λαμπερό, λευκό φως. Πιο συγκεκριμένα, φαντάσου, όσο καλύτερα μπορείς, πως καθαρό, λαμπερό, λευκό φως κατεβαίνει από ψηλά, από τον ουρανό και από ακόμη πιο πάνω, από ένα ανώτερο  επίπεδο πραγματικότητας. Δες το να κατεβαίνει και να μπαίνει μέσα στο χώρο. Δες το να ακτινοβολεί και να περιστρέφεται στο χώρο. Δες ή νιώσε το λευκό φως να διαχέεται και να δυναμώνει, να δυναμώνει και να διαχέεται, όλο και πιο λαμπερό και όλο και πιο φωτεινό. Το λευκό φως γεμίζει το χώρο πλήρως και ο χώρος γεμίζει πλήρως από λευκό φως. Δες το νοερά, με τα μάτια του νου σου και νιώσε πως συμβαίνει. Ή απλά κράτα τις σκέψεις αυτές σταθερές, για λίγο, στο νου σου. Πάρε το χρόνο σου, μη βιαστείς, κάνε το όσο πιο ήρεμα μπορείς. Σε κατάσταση χαλάρωσης, δεκτικότητας. Λευκό φως. Λευκό φως παντού. Καθαρό. Αγνό. Λαμπερό. Ακτινοβόλο. Ζωτικό. Το λευκό φως είναι η απόλυτη καθαρότητα, η υπέρτατη θετικότητα, η ίδια η ζωή καθεαυτή. Το λευκό φως δυναμώνει κι άλλο, καθαρίζει και φορτίζει θετικά και ζωτικά όλον το χώρο. Καθαρίζει και απομακρύνει καθετί κατώτερο και αρνητικό και φέρνει μόνο καλό. Όλα τα καλά. Προστασία, γαλήνη, ειρήνη, αρμονία, ομορφιά, ροή, καθαρότητα, υγεία, αφθονία, δύναμη. Καθώς αυτό συμβαίνει, νιώσε  όλο και  πιο όμορφα και φωτεινά, όλο και μεγαλύτερη ανάταση και ευφορία. Στο τέλος, φέρε την προσοχή σου στο σώμα σου και πάρε και πάλι μερικές βαθιές αναπνοές. Αν αισθάνεσαι πως έχεις “απογειωθεί”, πάρε λίγο χρόνο να γειωθείς. Πιες νερό και κάνε ένα ντους. Κοιμήσου ή ξεκουράσου. Αλλιώς, βγες έξω στη φύση και περπάτησε.

Εφάρμοσε τον οραματισμό αυτόν το πρωί και το βράδυ, τρεις ή περισσότερες μέρες συνεχόμενα. Το μυστικό επιτυχίας είναι η επανάληψη. Αν θες να δημιουργήσεις ένα ισχυρά θετικό και καθαρό πεδίο στο χώρο σου, μια φορά δεν αρκεί. Επανάλαβε και κάνε το ξανά, θα το νιώσεις να δρα πολύ σύντομα, πολύ θετικά. Και τότε, κάνε το και πάλι!  

* Επίκληση

Μοιάζει με την προσευχή, περιλαμβάνει όμως επιπλέον και θετικές δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας μια ιδανική κατάσταση. Για παράδειγμα:

“Αγαπημένη, υπέρτατη και ύψιστη αγάπη, σοφία και δύναμη του σύμπαντος και της ζωής, σε παρακαλώ καθάρισε, θεράπευσε και φώτισε πλήρως το χώρο μου. Παρακαλώ, απομάκρυνε καθετί αρνητικό και προστάτεψέ τον, απόλυτα και τέλεια. Γέμισε το χώρο μου με φως, θετικότητα, με καθετί ανώτερο και καλό. Όλα τα καλά. Δηλώνω πως ο χώρος μου είναι απόλυτα και τέλεια καθαρός και φωτεινός, 100% καθαρός και φωτεινός, καθαρός και φωτεινός σε όλα τα επίπεδα. Ας γίνει το ανώτερο καλό, γένοιτο! Είμαι ευγνώμων, είμαι ευγνώμων για όλα και μέσα από την καρδιά μου σε ευχαριστώ!”

Όπως με την προσευχή, κάνε την αργά, ήρεμα και διαλογιστικά, λέγοντάς την απέξω σου (την ενισχύεις με τη δύναμη του λόγου με τον τρόπο αυτό), από την καρδιά σου και με όλο σου το είναι, νιώθοντας και εννοώντας αυτό που λες. Επανάλαβέ την, τρεις ή περισσότερες φορές, πρωί και βράδυ, για τρεις ή περισσότερες μέρες στη σειρά. Λειτουργεί, κάνε το και ανάμενε θαύματα και όλα τα καλά!  


* Ρέικι

Στο δεύτερο βαθμό του Ρέικι (δεύτερο επίπεδο εκπαίδευσης) μαθαίνουμε πώς να καθαρίζουμε ενεργειακά το χώρο μας. Σχεδίασε ενεργειακά το σύμβολο της δύναμης σε κάθε τοίχο και κράτησέ το για λίγο εκεί, νοερά αλλά και με τις παλάμες σου, δίνοντας ζωτική ενέργεια (Ρέικι). Κάνε το σε κάθε τοίχο. Ακολούθησε την πλήρη μέθοδο που έχεις διδαχτεί στο σεμινάριο. 

* Αγγελική Θεραπεία

Γνωρίζεις τον Αρχάγγελο Μιχαήλ; Δεν εννοώ προσωπικά! Σαν ιδέα, σαν έννοια. Πιθανά τον γνωρίζεις, είναι άλλωστε ο πιο γνωστός αρχάγγελος. Αυτός που πολεμά το κακό. Είναι η Δύναμη του Θεού, το Θέλημα του Θεού. Σε δράση, εξωτερικευμένα, ο προστάτης της ανθρωπότητας. Όχι μόνο στη χριστιανική θρησκεία αλλά και στις τρεις μονοθεϊστικές -τη χριστιανική, την ιουδαϊκή και τη μουσουλμανική. Αντιστοιχίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις, όπως και στις ανατολικές θρησκείες. Επίσης, είναι ο Αρχάγγελος του Φωτός, ο κυρίαρχος του στοιχείου της φωτιάς. Έχει τη δύναμη να κάψει, να φωτίσει, να απομακρύνει το κακό, να διαλύσει κάθε αρνητική ενέργεια, να κόψει όλα τα αρνητικά δεσμά, να εξαγνίσει σε όλα τα επίπεδα. Είναι ο μεγάλος προστάτης. Αρκεί να ανοιχτεί κάποιος σε αυτόν, να τον αναγνωρίσει. Να συνδεθεί μαζί του. Νοερά και από την καρδιά, από την ψυχή του. Με την πρόθεση και την πίστη του, αγνά και ειλικρινά.

Επικαλέσου τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, κάλεσέ τον και ζήτησέ του να καθαρίσει το χώρο από κάθε αρνητική ενέργεια και να τον προστατέψει. Ζήτησε την παρουσία και άλλων ύψιστων θεϊκών αγγέλων. Πες το με δικά σου λόγια, απλά, αλλά με πίστη και θέληση και από μέσα σου βαθιά, από την καρδιά και την ψυχή σου. Με όλο το είναι σου. Πες το αρκετές φορές, με τον τρόπο που νομίζεις καλύτερο. Κάνε το πρωί και βράδυ, τρεις ή περισσότερες ημέρες και δες την ενέργεια του χώρου σου να αποκτά την πιο ουράνια και αγγελική της διάσταση! 

“Αγαπημένε Αρχάγγελε Μιχαήλ, επικαλούμαι τη Θεία Δύναμη, Σοφία και Αγάπη σου, το Θείο Φως σου και ζητώ να καθαρίσεις το χώρο μου από κάθε αρνητικό στοιχείο και να τον προστατέψεις απόλυτα και τέλεια. Οι ύψιστοι άγγελοι του ύψιστου φωτός, ας γεμίσουν το χώρο μου με φως, ζωή, αγάπη και καθετί όμορφο, καλό και αληθινό! Με άπειρη αγάπη και άπειρη ευγνωμοσύνη, ευχαριστώ!”

Και πάλι, ακολούθησε τους κανόνες και τις συμβουλές που ισχύουν για την προσευχή, το διαλογισμό και την επίκληση.

Αν νιώθεις οικειότητα, έλξη ή απλά περιέργεια για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τόλμησε και κάνε το. Μπορεί να εκπλαγείς, ευχάριστα πάντα. Αν όμως νιώθεις σύνδεση και τον αγαπάς ήδη, γνωρίζεις ήδη και περί τίνος πρόκειται!  

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνονται και οι πνευματικές λύσεις για το χώρο μας.

Σου εύχομαι να ζεις, να κινείσαι και να είσαι πάντοτε στον πιο καθαρό, θετικό και φωτεινό χώρο. Σε όσο πιο καθαρό, θετικό και φωτεινό είναι δυνατόν.

Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

Με Αγάπη!

Γιώργος Μυλωνάς (Geom!*)