«Αρνητικοί δάσκαλοι»;

Οι εξτρίμ συνθήκες βγάζουν στην επιφάνεια τον πραγματικό χαρακτήρα του ανθρώπου και ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Και μάλιστα με τρόπους που δεν περιμένεις. Ένα από αυτά που με εντυπωσίασαν στην περίοδο που διανύσαμε και διανύουμε είναι πως άνθρωποι «του φωτός» έπεσαν στο σκοτάδι και «άλλαξαν πλευρά». Ή μήπως ήταν πάντοτε στην «άλλη πλευρά» και η ενασχόληση τους με το φως ήταν ένα απλό κάλυμμα; Δεν γνωρίζω!

Τι κάνεις, αν ο δάσκαλος που ακολουθείς έχει «αλλάξει πλευρά»; Μα, τι άλλο, απομακρύνεσαι, ξεκόβεις άμεσα. Τρέχεις μακριά! Είσαι ο αποκλειστικός και μόνος υπεύθυνος για την πνευματική σου εξέλιξη, τη στάση σου για τη ζωή και την ηθική σου. Δεν θα μπορέσεις ποτέ να πεις «αυτός φταίει, με παρέσυρε, δεν γνώριζα» κλπ. Πνευματικά, μετράνε μόνο οι δικές σου πράξεις και αυτές απορρέουν από αυτά που πιστεύεις.

Πώς μπορείς να γνωρίζεις ότι ακολουθείς κάποιον λάθος δάσκαλο, δηλαδή, έναν δάσκαλο σε πτώση; Παρατηρώντας τον, μπορείς να δεις κάποια σημάδια. Είναι τα εξής:

1. Ο δάσκαλος είναι ευφυής και χαρισματικός. Μπορεί να σε πείσει για τα πάντα. Και είναι μαγνητικός, ελκτικός. Πιθανώς να πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή που μεταμφιέζεται ως μια τέτοια προσωπικότητα. Δεν υπάρχει κάτι κακό σε μια τέτοια διαταραχή αλλά χρήζει ειδικής αντιμετώπισης! Μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τους γκουρού που ζητούν από τους ακόλουθούς τους να αυτοκτονήσουν ώστε να μπουν στον παράδεισο (και άλλα πιο τρελά σενάρια). Και αυτοί το κάνουν! Πώς γίνεται αυτό; Εντάξει ο δάσκαλος, αν είναι ψυχιατρική περίπτωση. Οι μαθητές; Και όχι δεν είναι κάτι που συμβαίνει τόσο μακριά. Συμβαίνει με πολλούς τρόπους και δίπλα μας.

2. Είναι απόλυτος. Έχει πάντα δίκιο, γνωρίζει τα πάντα, είναι κάθετος και απόλυτος, έχει το ρόλο του παντογνώστη. Και φυσικά γνωρίζει το καλό σου. Παρόλο που μια φωνή μέσα στον μαθητή (συνείδηση και κοινή λογική) θα του πει «όχι!», ο μαθητής θα την πνίξει προκειμένου να ικανοποιήσει το εγώ του. Ποιος θέλει να αποδεχτεί ότι ακολουθεί έναν λάθος δάσκαλο; Οι μαθητές τέτοιων δασκάλων ακολουθούν το παράδειγμα του δασκάλου: θα πάνε μέχρι τέρμα με οποιαδήποτε συνέπεια αρκεί να μην παραδεχτούν πως έχουν λάθος.

3. Σου δημιουργεί φόβο, δυσκολεύει τη ζωή σου και συμβάλει στον διαχωρισμό. Βλέπει παντού δαίμονες και το κακό. Είναι πολύ λυπηρό, αλλά είναι πιθανόν ότι αυτός είναι πλέον ο «δαίμονας» ή, λέγοντάς το πιο ήπια, ένας άγγελος που έχει πάρει λάθος δρόμο. Το «εμείς οι καλοί/οι αγνοί/οι επιλεγμένοι ενάντια στους άλλους, τους κακούς/τους κατώτερους» είναι το όπλο του. Και λειτουργεί πολύ καλά στους μαθητές που ψάχνουν μια ειδική-ιδιαίτερη ομάδα για να αισθανθούν καλύτεροι και να βρουν αξία και νόημα στη ζωή τους.

4. Σε απομακρύνει από τη λογική και την κοινή πραγματικότητα. Πιθανώς και από τους δικούς σου. Είναι πολύ σημαντικές η διαίσθηση, η έμπνευση και η ανώτερη αντίληψη, η ικανότητα να λαμβάνεις πληροφορίες (αν και ο μαθητής δεν μπορεί να γνωρίζει την πηγή τους στα σίγουρα) αλλά η λογική είναι ένα απαραίτητο και πολύτιμο εργαλείο της ανθρώπινης διανόησης. Υπέρτατο και αναντικατάστατο. Χωρίς αυτή δεν έχεις ρίζες, δεν μπορείς να πας ψηλά. Τι έχει δημιουργηθεί χωρίς τη λογική;

5. Είναι φιλοχρήματος. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος λαμβάνει χρήματα για μαθήματα κλπ. Τα χρήματα άλλωστε δεν είναι κάτι βρόμικο (εκτός κι αν τα βλέπεις εσύ έτσι) αλλά μια ενέργεια για τον χρόνο και τις γνώσεις του καθενός (που έχουν με τη σειρά τους αποκτηθεί με χρήματα, αφού αυτά είναι η μονάδα ανταλλαγής για την ύλη στη γη). Τα χρήματα είναι απαραίτητα και επιθυμητά για τη ζωή μας στην ύλη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιβίωση και για το καλό όλων. Δεν είναι τα χρήματα λοιπόν, αλλά είναι μια λεπτή γραμμή που την έχει ξεπεράσει, κάνοντας ό,τι κάνει κυρίως για τα χρήματα, την εξουσία, τον έλεγχο και το εγώ του. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις κάποιον που είναι φιλοχρήματος και άπληστος.

6. Είναι τέλειος. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για αυτό. Όταν βλέπεις υπερβολική τελειότητα, χωρίς ελάττωμα και ψεγάδι, κάνε στροφή και τρέξε. Είναι προσποιητή.

Αυτά είναι κάποια σημάδια. Και η ζωή θα σου δώσει δύο και τρεις φορές σημάδια. Μετά είσαι υπεύθυνος για τις επιλογές σου. Και υπόλογος.

Δεν σημαίνει πως δεν έχεις βοηθηθεί ή δεν έχει μάθει κοντά σε έναν τέτοιο δάσκαλο. Ή πως αυτός δεν έχει φωτεινές πλευρές. Όλοι έχουμε όλες τις πλευρές, το θέμα είναι ποιες επιλέγουμε, ποιες εκδηλώνουμε και κατά πόσο. Θα πρέπει, όμως, να βάλεις όρια ή να αλλάξεις πορεία, εφόσον η λογική και η συνείδησή σου σε προειδοποιούν. Να μην εθελοτυφλείς και να μην αγνοείς τα παραπάνω σημάδια. Δεν χρειάζεται να είσαι αρνητικός και δύσπιστος, αλλά να εντοπίζεις την ευπιστία σου όταν είναι αφέλεια και απλά ικανοποιεί το εγώ σου.

Γνωρίζω πως μια τέτοια κατάσταση είναι δυσάρεστη και λυπηρή. Τι κάνουμε αν αγαπούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε ένα τέτοιο άτομο, έναν τέτοιο δάσκαλο;

Μπορούμε να αγαπήσουμε και να συναναστραφούμε κάθε άνθρωπο, δεν κάνουμε διαχωρισμό. Όλοι είναι φίλοι και όλοι είναι οικογένειά μας. Δεν θα επιλέξω όμως να ακολουθήσω πνευματικά ένα τέτοιο άτομο διότι γνωρίζω ότι μόνο εγώ είμαι υπεύθυνος και υπόλογος για το τι εισέρχεται και εξέρχεται από το είναι μου. Για τις πεποιθήσεις και τις πράξεις μου. Κανένας άλλος.

Ένα τέτοιο άτομο δεν μπορεί να βοηθηθεί διότι έχει ανεβάσει υπερβολικά το εγώ του. Έχει γίνει «θεός στη θέση του θεού». Δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι έχει λάθος (πόσο μεγάλη ταπείνωση φαντάζει αυτό!). Θα βρίσκει κάθε απίθανο και παράλογο στοιχείο που θα ενισχύει αυτά που πιστεύει (στην ψυχολογία ονομάζεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία και είναι καλό να γνωρίζεις τι είναι). Δεν μπορεί να βοηθηθεί, λοιπόν, αλλά θα μάθει μέσα από τη ζωή, μέσα από τις συνέπειες των επιλογών του. Η ζωή είναι ο μέγας δάσκαλος.

Το σημαντικό είναι εσύ τι κάνεις. Εσύ τι ακολουθείς. Όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους. Φρόντισε και εσύ να επιστρέψεις στον δικό σου.

Με Αγάπη,

Γιώργος Μυλωνάς