Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

– Η συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων γύρω μου με απογοητεύει. 

Είναι φυσικό και αναμενόμενο. Και εσύ έχεις απογοητεύσει άλλους στο παρελθόν. Και θα γίνεται, πολύ πιθανά, και στο μέλλον. Κατά καιρούς, από λίγο ως πολύ, όλοι απογοητεύουν όλους!

Κάθε άνθρωπος πράττει ανάλογα με τη γνώση που έχει. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Το “εν οίδα ότι ουδέν οίδα”, σε όλο του το μεγαλείο και όχι με την καλή έννοια! Δεν γνωρίζουν: ούτε ποιοι είναι, ούτε τι θέλουν, ούτε προς τα πού κινούνται. Ζουν χωρίς αιτία, νόημα και σκοπό, τυχαία και χαοτικά. Δεν έχουν αναπτύξει τα χαρίσματά τους, την ευφυΐα τους, τη σοφία ή τη δύναμή τους. Είναι έρμαια των άλλων, του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, του συστήματος, των συναισθημάτων και των σκέψεών τους, των συνηθειών τους και των υποσυνείδητων μοτίβων τους, του “κακού” τους εαυτού. Συχνά, αν όχι τις περισσότερες φορές. Αρκετοί, αν όχι πολλοί. Μη-συνειδητοί και ασύνδετοι από τον εαυτό, τους άλλους, τη φύση, το όλον. Αυτό δεν είναι αρκετό για να τους δικαιολογήσεις, να τους κατανοήσεις, να τους συγχωρέσεις; Είναι η ανθρώπινη φύση, είναι μέρος μας και είμαστε όλοι μέρος της.

Οπότε απλά κατανόησε και συγχώρεσε. Η συγχώρεση έρχεται μόνο μέσα από την αληθινή κατανόηση. Όλοι κάνουν ό,τι μπορούν, με βάση αυτό που γνωρίζουν. Και συνήθως γνωρίζουν ελάχιστα. Και το χειρότερο είναι όταν νομίζουν ότι γνωρίζουν πολλά ή ακόμα και “τα πάντα”. Έτσι είμαστε όλοι μας, έτσι είναι ο άνθρωπος. Συγχωρούμε και κοιτάμε να διορθώσουμε τη δική μας οπτική, το δικό μας τρόπο, τη δική μας συμπεριφορά. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε πάντοτε να βελτιώσουμε, αυξάνοντας τη γνώση, τη γνώση μας σε όλα τα επίπεδα.

Σκέψου το, αναλογίσου και διαλογίσου το. Και επιβεβαίωσέ το:


“Απελευθερώνω και συγχωρώ το άτομο που με απογοήτευσε. Που με πλήγωσε, με πρόδωσε, με στεναχώρησε. Έκανε αυτό που μπορεί, σύμφωνα με αυτό που γνωρίζει. Έκανε ό,τι γνωρίζει, έκανε όσο ακριβώς γνωρίζει. Το απελευθερώνω πλήρως και ολοκληρωτικά και το συγχωρώ πραγματικά και αληθινά. Ζητώ σε αυτό τη βοήθεια και τη στήριξη της ανώτερης ευφυίας και δύναμης της ζωής και αφήνομαι σε αυτήν πλήρως, με εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Εύχομαι το καλύτερο στο άτομο αυτό, το συγχωρώ, το απελευθερώνω και από αυτήν τη στιγμή και όλο και περισσότερο, συντονίζομαι με όλο και καλύτερες καταστάσεις και συμπεριφορές. Από αυτήν τη στιγμή και όλο και περισσότερο, αυξάνω τη γνώση, την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη που έχω για τη ζωή, για τον εαυτό μου, για τους άλλους και για το όλον και συνδέομαι όλο και περισσότερο με άτομα που κάνουν το ίδιο!”


Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

Με Αγάπη!

Γιώργος Μυλωνάς (Geom!*)