Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όλοι έχουμε πληγωθεί ή πληγωνόμαστε. Συναισθηματικά και σε όλα τα επίπεδα. Από τους άλλους, από τις δύσκολες, δυσάρεστες εμπειρίες της ζωής και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είμαστε ατελή, περιορισμένα όντα (ή αυτό πιστεύουμε και έτσι αισθανόμαστε), που λειτουργούν, τις περισσότερες φορές, μη-συνειδητά και δίχως επίγνωση. Μας προδίδουν, μας κρίνουν, μας μειώνουν, μας εξαπατούν, μας επιτίθενται, μας πολεμούν, μας πληγώνουν. Και εμείς τους άλλους αλλά και εμείς εμάς τους ίδιους, τον εαυτό μας. Κριτικάρουμε και κατακρίνουμε τους άλλους και τον εαυτό μας και είμαστε συχνά αυστηρά επικριτικοί ή επικριτικά αυστηροί. Σκεφτόμαστε αρνητικά, αισθανόμαστε αρνητικά και μιλάμε αρνητικά για τη ζωή, για τους ανθρώπους και για εμάς τους ίδιους. Όχι πάντα, αλλά συχνά ή, έστω, κάποιες φορές. Όχι εντελώς συνειδητά αλλά, κυρίως, υποσυνείδητα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πληγωνόμαστε και η καρδιά μας κλείνει. Η ενεργειακή καρδιά μας, κλείνει ενεργειακά. Μικραίνει, βαραίνει, πυκνώνει, σκουραίνει. Φαντάσου, αν μπορείς, την ενέργεια ενός αδύναμου, ασθενικού, πληγωμένου, κλειστού ανθρώπου που δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του, τους άλλους και τη ζωή. Και την ενέργεια ενός δυνατού, υγιούς, ανοιχτού ανθρώπου, γεμάτου ζωή, χαρά, γαλήνη και αγάπη, που εμπιστεύεται, αφήνεται, δέχεται και ρέει άφθονα, φυσικά και ελεύθερα. Φαντάσου, αν μπορείς, την ενεργειακή τους διαφορά. Το πώς είναι, πώς μοιάζουν, τι εκπέμπουν, σαν ποιότητα, σαν συχνότητα.

Όταν κλείνει η καρδιά ενεργειακά επηρεάζεται αρνητικά και επιβαρύνεται η υγεία μας, σε όλα τα επίπεδα: διανοητικά και συναισθηματικά, ενεργειακά και βιολογικά. Όταν είναι ανοιχτή, καθαρή και φωτεινή, όλα λειτουργούν σωστά, τέλεια και ιδανικά. Υπάρχει ροή, αρμονία και ισορροπία.

Σε κάποια άτομα η καρδιά τους έχει κλείσει πάρα πολύ. Βιώνουν τη ζωή σε ένα μικρό βαθμό, σε ένα χαμηλό επίπεδο, πολύ περιορισμένα, δίχως νόημα και χαρά. Δεν μπορούν να δώσουν ή να λάβουν αγάπη και, πιθανά, τίποτα ουσιαστικό ή καλό. Στους περισσότερους, η καρδιά κλείνει σε κάποιες συγκεκριμένες περιόδους, όταν συμβαίνει κάτι άσχημο ή περνούν μια δύσκολη φάση. Αυτό είναι ανθρώπινο και φυσικό και σημαίνει απλά πως είναι καιρός για θεραπεία. Για ένα νέο άνοιγμα ή για περισσότερο άνοιγμα της καρδιάς τους, για καθαρισμό, θετική φόρτιση και φώτισή της, για ανανέωση και αναγέννησή της. Είναι καιρός για αλλαγή, στροφή, επιστροφή, ανάταση και εξύψωση σε ό,τι καλύτερο μπορούμε να είμαστε και να βιώσουμε. 

Κάθε άνθρωπος μπορεί να ανοίξει την καρδιά περισσότερο. Να τη θεραπεύσει, να τη δυναμώσει, να την εξυψώσει, να τη φωτίσει ακόμη πιο πολύ. Την ενεργειακή του καρδιά: βρίσκεται στο κέντρο του θώρακα και είναι αυτή που δέχεται και εκπέμπει κάθε συναίσθημα. Πόνο και θυμό, θλίψη και φόβο, πικρία και παράπονο ή αντίθετα, χαρά και ελπίδα, αισιοδοξία και γαλήνη, ευδαιμονία και ειρήνη.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται το άνοιγμα της καρδιάς, ενώ το κλείσιμο είναι αυτό που θα έπρεπε να “φοβούνται” -να αποφεύγουν ή να διορθώνουν, όταν αυτό συμβαίνει. Ζώντας με κλειστή καρδιά, ζεις χωρίς χαρά αλλά και δίχως εμπιστοσύνη, κάτι που είναι ιδιαιτέρως δύσκολο και επώδυνο. Όταν ζεις με ανοιχτή την καρδιά, έχεις εμπιστοσύνη και, επομένως, χαρά. Είναι φυσικό, η εμπιστοσύνη σου να μειώνεται ή να χάνεται, όταν σε πληγώνουν, όταν πληγώνεσαι, όμως εσύ είσαι ο τελικός υπεύθυνος για τη ζωή σου, εσύ είσαι ο αρχικός υπεύθυνος για την αναδημιουργία της. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη, ζωτικά απαραίτητη για μια βαθιά, ουσιαστική και πλήρη βίωση της ζωής. 

Τα αρνητικά συναισθήματα και οι τραυματικές, δυσάρεστες, επίπονες εμπειρίες κλείνουν την καρδιά του ανθρώπου σε μια προσπάθεια αυτοπροστασίας και αποφυγής του πόνου. Είναι ένα φυσικό ένστικτο, όμως από εκεί χρειάζεται να προχωρήσουμε, χρειάζεται να γίνει εργασία, θεραπεία, καθώς δεν αποτελεί την ιδανική, για εμάς τους ανθρώπους, κατάσταση.

Μια ανοιχτή καρδιά δε σημαίνει ότι είσαι ευάλωτος άνθρωπος. Δε σημαίνει ότι είσαι περισσότερο ανοιχτός στον πόνο ή την αρνητικότητα, το θύμο, το φόβο, τη θλίψη. Σημαίνει ότι είσαι σε επαφή με τον εαυτό σου, σε επαφή με τη μεγάλη σοφία, δύναμη και αγάπη που έχεις μέσα σου, που η ζωή σου παρέχει, άφθονα, πηγαία και φυσικά. Το άνοιγμα αυτό σε κάνει, όχι μόνο γεμάτο αγάπη, αλλά και πιο σοφό, πιο δυνατό άνθρωπο. Έχεις τη δυνατότητα, δηλαδή, να βιώσεις την πιθανή αρνητικότητα και τις δυσκολίες, με περισσότερη σοφία και με μεγαλύτερη δύναμη. Να ανταπέξελθεις πιο εύκολα, να αντιμετωπίσεις, να αποδεχτείς, να κατανοήσεις, να μετουσιώσεις, να θεραπεύσεις, να απελευθερώσεις και να αποδεσμεύσεις, να ξεπεράσεις και να υπερβείς. Πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Αυτό είναι επιθυμητό και σημαντικό!

Γίνεσαι ένα πιο πλήρες και πιο γεμάτο ον, γίνεσαι ένα πιο σοφό και πιο δυνατό πλάσμα, όταν η καρδιά σου είναι ανοιχτή. “Η καρδιά σου είναι ανοιχτή” σημαίνει πως ο πυρήνας σου είναι ενεργός, το κέντρο σου είναι ενεργό, ο εαυτός σου, εσύ είσαι ενεργός.

– Μια κλειστή καρδιά:

* Δε δέχεται και δεν μπορεί να δώσει, δε λαμβάνει και δεν εκπέμπει. Δε δέχεται και γι’ αυτό δεν προσφέρει χαρά, αγάπη και φροντίδα.

* Δεν επιτρέπει να βιώσουμε ό,τι αξίζει, αυτά που πραγματικά επιθυμούμε: γαλήνη, ειρήνη, ελευθερία, ευδαιμονία και πληρότητα.

– Μια ανοιχτή καρδιά:

* Είναι σε επικοινωνία με τον εαυτό μας, τον αληθινό εαυτό. Σώμα, νους, πνεύμα και ψυχή σε συντονισμό, αρμονία και ενότητα.

 * Επικοινωνεί με τους άλλους. Δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις, προσελκύει πιο θετικά άτομα και  δημιουργεί καλύτερες καταστάσεις.

* Επικοινωνεί με το ανώτερο στοιχείο, το θεϊκό, με την ύπαρξη και την ίδια τη ζωή. Ανακαλύπτει και βιώνει νόημα, αξία, σκοπό, βάθος, εύρος και ύψος σε όλα. Μας κατευθύνει πνευματικά, είναι η εσωτερική πυξίδα μας.

– Πότε χρειάζεται να “ανοίξεις την καρδιά” σου;

* Όταν αντιμετωπίζεις μια δύσκολη κατάσταση.

* Όταν έχεις περάσει ή περνάς μια τραυματική εμπειρία.

* Όταν έχεις πληγωθεί.

* Όταν έχεις χάσει τη χαρά.

* Όταν χρειάζεσαι περισσότερη αρμονία, ηρεμία και γαλήνη.

* Όταν αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε αρνητικότητα, σε μια άδεια, κενή, κλειστή ή βαριά κατάσταση.

* Όταν έχεις κολλήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβο, απογοήτευση, θυμό και θλίψη.

* Όταν έχεις χάσει την εμπιστοσύνη σου ή την κατεύθυνσή σου.

* Όταν δεν μπορείς να συνδεθείς ουσιαστικά, να επικοινωνήσεις αυθεντικά με τους άλλους.

* Όταν δε γνωρίζεις αυτό που πραγματικά θες.

– Γιατί να ανοίξεις την καρδιά σου;

Το άνοιγμα της καρδιάς έχει οφέλη και μόνον οφέλη. Άνοιξε την καρδιά σου ώστε:

* να ανακαλύψεις τη δύναμη μέσα σου, τη χαρά της ζωής,

* να αφυπνίσεις το συναισθηματικό και το ενεργειακό “ανοσοποιητικό σύστημά” σου,

* να ενισχύσεις την υγεία σου,

* να ανταπεξέλθεις σε κάθε δυσκολία, με περισσότερη σοφία και επίγνωση,

* να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου σε όλα τα επίπεδα: ενεργειακά, διανοητικά, συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά,

* να ξαναβρείς την εμπιστοσύνη στο μέσα αλλά και στο έξω σου, την εμπιστοσύνη στον εαυτό και στο περιβάλλον,

* να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου, με τους άλλους, με το όλον, την ύπαρξη και τη ζωή.

– Τι ανοίγει την καρδιά μας;

Την καρδιά ανοίγουν και θεραπεύουν:

Η αγάπη, η φροντίδα, το ενδιαφέρον.

H φιλία, η καλή παρέα, η αληθινή, ουσιαστική επικοινωνία.

Η επαφή, το άγγιγμα, η αγκαλιά, τα φιλιά.

Ο έρωτας.

Η φύση, η συχνή και συνειδητή επαφή με τη φύση.

Ο ήλιος, ο καθαρός αέρας, το πράσινο, τα λουλούδια, τα δέντρα, το νερό, η θάλασσα.

Η αναπνοή, όταν είναι συνειδητή, ουσιαστική, αργή, γεμάτη, βαθιά.

Τα φυτά, η επαφή με τα φυτά και η φροντίδα τους.

Τα ζώα, η επαφή με τα ζώα κι η φροντίδα τους.

Τα παιδιά, το παιχνίδι με τα παιδιά και η φροντίδα τους.

Το παιχνίδι, το γέλιο.

Η τέχνη, η ομορφιά, η δημιουργικότητα.

Η μουσική, το τραγούδι.

Η άσκηση, η κίνηση του σώματος.

Το μασάζ, όλα τα θεραπευτικά του είδη.

Η συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική εργασία, η κατανόηση και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό, στην εσωτερική δύναμη.

Η εσωτερική, πνευματική μελέτη και εργασία, η κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.

Η  θετική σκέψη και τα θετικά συναισθήματα, η χαρά, η γαλήνη, η ηρεμία.

Η προσευχή, όταν γίνεται από ψυχής.

Ο διαλογισμός.

Ενεργειακές θεραπείες, όπως το Ρέικι και ενεργειακές πρακτικές, όπως η γιόγκα.

Ολιστικές θεραπείες.

Η συμπόνια, η ανιδιοτέλεια, η προσφορά στους άλλους.

– Ενεργειακές Ασκήσεις για το Άνοιγμα της Καρδιάς

Υιοθέτησε και ένταξε τα παραπάνω, όσο περισσότερο μπορείς, στη ζωή σου. Είναι κάποιο που θα σου άρεσε να κάνεις και δεν έχεις κάνει ακόμα; Ξεκίνησε!

Παράλληλα, ακολουθούν κάποιες ενεργειακές ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν άμεσα στο να ανοίξεις διάπλατα και πάλι την καρδιά σου στη θετικότητα και όλα τα καλά που επιθυμείς να βιώσεις και τα οποία αληθινά σου αξίζουν!

Οδηγίες: Κάνε τις παρακάτω ασκήσεις μερικές φορές επαναληπτικά, όπως δύο φορές την ημέρα και μερικές μέρες στη σειρά, για παράδειγμα, επτά συνεχόμενες μέρες, ώστε να δεις και να βιώσεις κάποια ουσιαστική -ενεργειακή και συναισθηματική- διαφορά. Μπορείς να κάνεις όποια άσκηση σε εκφράζει ή κάποιο συνδυασμό τους, είτε και τις τέσσερις ασκήσεις, τη μια μετά την άλλη. Φυσικά, μπορούν να συνδυαστούν και με τις τεχνικές που ακολουθούν μετά.

* Πρώτη Άσκηση: “Άνοιξε το Παράθυρο!”

Ξεκίνα, παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή.

Δήλωσε το παρακάτω, αργά και ήρεμα, τρεις φορές, νοερά ή απέξω σου:

“Η καρδιά μου ανοίγει, ανοίγει όλο κι περισσότερο και είναι ασφαλές και καλό για εμένα. Ενεργοποιώ -εδώ και τώρα- την πλήρη αφύπνισή της, τον τέλειο καθαρισμό, την ολοκληρωτική θεραπεία και την αληθινή φώτισή της.”

Κλείσε τα μάτια και φαντάσου πως στο μέσο του θώρακά σου υπάρχει ένα παράθυρο. Νιώσε το παράθυρο να ανοίγει διάπλατα, σαν να ανοίγεις τα παραθυρόφυλλά του προς τα έξω, ώστε να μπει άφθονος, καθαρός αέρας και άπλετο φως του ήλιου. Μείνε έτσι και παρατήρησε, με ανοιχτό το παράθυρο στο θώρακα, εντελώς ανοιχτό. Υπόθεσε, φαντάσου, νιώσε πως εισέρχεται μέσα σου καθαρός αέρας και ζεστό φως, αγνή θετικότητα και άφθονη ζωή.

Εστίασε σε καλά, ανώτερα, θετικά συναισθήματα, όπως εμπιστοσύνη, αγάπη, χαρά, γαλήνη, αρμονία, ειρήνη, ελευθερία, πληρότητα, ευγνωμοσύνη. Πες αυτές τις λέξεις και μπες στο βίωμά τους. Νιώσε την ενέργειά τους, νιώσε και βίωσέ τις, όσο περισσότερο μπορείς. Ήρεμα, χαλαρά, χωρίς πίεση, χωρίς βιασύνη. Εμπιστοσύνη, αγάπη, χαρά, γαλήνη, αρμονία, ειρήνη, ελευθερία, πληρότητα, ευγνωμοσύνη…

Μετά από λίγο, πάρε μια βαθιά αναπνοή και ολοκλήρωσε, δηλώνοντας τρεις φορές, νοερά ή απέξω σου, αργά και εστιασμένα:

“Η καρδιά μου είναι αληθινά ανοιχτή, πλήρως αφυπνισμένη και απολύτως καθαρή! Θεραπευμένη, φωτισμένη, φωτεινή! Είμαι ασφαλής, χαίρομαι, συνδέομαι και εμπιστεύομαι ξανά τον εαυτό μου, τους άλλους, την ύπαρξη και τη ζωή.”

* Δεύτερη Άσκηση: “Κοίτα πώς Ανθίζει…”

Μπορείς να ξεκινήσεις με μια βαθιά αναπνοή και τη θετική δήλωση, την επιβεβαίωση της πρώτης άσκησης.

Φαντάσου πως στο μέσο του θώρακα υπάρχει ένα υπέροχο τριαντάφυλλο ή κάποιο άλλο πανέμορφο άνθος. Φαντάσου το να ανοίγει τα πέταλά του, να ανθίζει. Ένα ένα τα πέταλά του ανοίγουν, ένα ένα τα πέταλα ανοίγουν όλα. Έπειτα, νιώσε το τριαντάφυλλο ανοιχτό, ανθισμένο, ολοζώντανο. Λαμπερό, γλυκό, αρωματικό, χρωματιστό, μεθυστικό. Ακτινοβολεί ενέργεια, φως, ζωή. Πανέμορφο, θεϊκό!

Όπως στην πρώτη άσκηση, σκέψου και εστίασε σε θετικά συναισθήματα και φαντάσου τα, νιώσε τα, μπες στην ενέργεια, στο βίωμά τους, όσο μπορείς, όσο γίνεται, για μερικά λεπτά.

Κλείσε με μια βαθιά αναπνοή και τη θετική δήλωση, την τελευταία επιβεβαίωση της πρώτης άσκησης.

* Τρίτη Άσκηση: “Ο Ήλιος μέσα σου!”

Πάρε τρεις αργές, γεμάτες, βαθιές αναπνοές και αφέσου πλήρως, χαλάρωσε ολότελα το σώμα και το νου.

Κάνε την υπόθεση πως υπάρχει ένας ήλιος στο κέντρο του θώρακά σου. Φαντάσου τον και νιώσε να εκπέμπει το ζεστό, χρυσαφένιο φως του. Μπορείς να το φανταστείς, να το αισθανθείς; Ο ήλιος στο κέντρο του θώρακά σου απλώνει το θερμό, φλογερό φως του. Ακτινοβολεί θαυμαστό φως ζωής, εξαίσιο ζωτικό φως σε όλον το θώρακα. Παρατήρησέ το… Ο ήλιος εκπέμπει σε όλο το σώμα σου αυτήν την καθαρή θετικότητα. Είναι πραγματικό και αληθινό, συμβαίνει και το αισθάνεσαι όλο και πιο πολύ. Είναι μια εκπληκτική εμπειρία.

Ο ήλιος συμβολίζει την πνευματική πηγή μέσα μας, τον πνευματικό μας πυρήνα, το ανώτερο, το βαθύτερο στοιχείο, το θεϊκό. Συνδέσου με αυτό, αφύπνισέ το, ενεργοποίησέ το. 

Επανάλαβε τρεις φορές, αργά και ήρεμα, απέξω σου ή νοερά:

“Αγάπη, σοφία, δύναμη…

Ενεργοποιώ την αληθινή αγάπη, την αληθινή σοφία και την αληθινή δύναμη του αληθινού μου εαυτού…

Ενεργοποιώ τη βαθύτερη αγάπη, τη βαθύτερη σοφία και τη βαθύτερη δύναμη της βαθύτερης πηγής μέσα μου…

Συνδέομαι, αναγνωρίζω, βιώνω, εκδηλώνω, εκφράζω…

Ανώτερη, Ύψιστη Αγάπη… Ανώτερη, Ύψιστη Σοφία… Ανώτερη, Ύψιστη Δύναμη…

Απεριόριστη, Άπειρη Αγάπη… Απεριόριστη, Άπειρη Σοφία… Απεριόριστη, Άπειρη Δύναμη…

Απόλυτη, Τέλεια Αγάπη… Απόλυτη, Τέλεια Σοφία… Απόλυτη, Τέλεια Δύναμη…

Ευχαριστώ…”

Πάρε, αργά και ήρεμα, τρεις βαθιές αναπνοές και η άσκηση έχει ολοκληρωθεί.

* Τέταρτη Άσκηση: “Με το χέρι στην καρδιά…”

Βάλε την παλάμη, όποια από τις δύο θες, στο θώρακά σου και πάρε μια βαθιά αναπνοή.

Αργά και ήρεμα, πες από μέσα σου ή ακόμα καλύτερα απέξω σου, το παρακάτω, τρεις ή περισσότερες φορές:

“Ανοίγω την καρδιά μου στην αγάπη. Ανοίγω την καρδιά μου στην εμπιστοσύνη. Ανοίγω την καρδιά μου στη χαρά. Ανοίγω την καρδιά μου στον εαυτό μου. Ανοίγω την καρδιά μου στους άλλους. Ανοίγω την καρδιά μου στο όλον. Ανοίγω την καρδιά μου στη ζωή. Είναι ασφαλές για εμένα. Είναι καλό για εμένα. Είναι σοφό και δυνατό. Αληθινό και ουσιαστικό. Το επιθυμώ, το συνειδητοποιώ, το επιλέγω και το κάνω, τώρα και συνεχώς. Συμβαίνει άμεσα, εύκολα, απλά, φυσικά.”   

Ανάμεσα στις επαναλήψεις, παίρνε μια βαθιά αναπνοή. Στο τέλος, πάρε και πάλι μια βαθιά αναπνοή. Μείνε για λίγο και παρατήρησε. Πώς αισθάνεσαι;

– Άλλες Ενεργειακές Τεχνικές

* Χτυπήματα: “Άνοιξε Σουσάμι!”

Υπάρχουν τρεις απλές κινήσεις που ανοίγουν και ενεργοποιούν άμεσα την καρδιά και είναι τόσο αποτελεσματικές! Δοκίμασε και τις τρεις. Κάνε τις, όποτε χρειάζεσαι ενδυνάμωση και αφύπνιση στο ενεργειακό κέντρο της καρδιάς σου.

1. Κάνε μικρά χτυπήματα με τα δάχτυλα σου ή με την παλάμη κλειστή στο μέσο του θώρακα. Όχι δυνατά. Με όποια ταχύτητα σου φαίνεται σωστή, πειραματίσου σε αυτό. Κάνε το για ένα λεπτό περίπου. Σταμάτα και παρατήρησε το σημείο.

2. Και με τις δύο παλάμες σου κάνε μια κίνηση σαν να ανοίγεις το θώρακά σου. Ξεκινώντας από το μέσο του θώρακα, τραβώντας με τα δάχτυλα προς τα έξω. Επανάλαβε μερικές φορές. Σταμάτα και παρατήρησε το σημείο.

3. Με ολόκληρη την παλάμη, κάνε ένα κυκλικό τρίψιμο στο θώρακα, με όποια παλάμη και στη φορά που σου φαίνεται καλύτερη και προτιμάς. Κάνε το μερικές φορές. Σταμάτα και παρατήρησε το σημείο.

Προτού κάνεις τις παραπάνω κινήσεις, θέσε την πρόθεσή σου στην αρχή: “Αφύπνιση της καρδιάς” ή “Ανοίγω την καρδιά μου”. Σκέψου το ή πες το απέξω σου, μερικές φορές και κάνε τις κινήσεις. Στο τέλος, πάλι με τη σκέψη ή απέξω σου, επιβεβαίωσε: “Η καρδιά μου είναι αφυπνισμένη” ή “Η καρδιά μου είναι ανοιχτή”.

* Θετικές Δηλώσεις

Είναι γνωστό πως η σκέψη επηρεάζει και κατευθύνει την ενέργεια αλλά και το συναίσθημα. Ο λόγος, η έκφρασή τους, ακόμα περισσότερο.

Γράψε δέκα θετικές δηλώσεις που να αφορούν τη συναισθηματική θεραπεία, το άνοιγμα της καρδιάς. Γράψε τις με δικά σου λόγια, απλά. Να είναι απολύτως θετικές και σε παρόντα χρόνο, ώστε να επιβεβαιώνεις κάτι καλό και υπέροχο στο “τώρα”. Παρόλο που αυτά που θα γράψεις θα είναι ιδανικά, θα είναι αυτά στα οποία θες να φτάσεις, όσα επιθυμείς να βιώσεις. Για παράδειγμα:  

“Ανοίγω την καρδιά μου.

Θεραπεύω την καρδιά μου.

Ξεπερνώ και απελευθερώνω το παρελθόν.

Εστιάζω και απολαμβάνω το παρόν.

Δέχομαι και καλωσορίζω το μέλλον, είναι όλο και καλύτερο, όλο και πιο φωτεινό και θετικό.

Ανανεώνομαι ψυχικά και συναισθηματικά.

Ανοίγω την καρδιά μου στη χαρά και την εμπιστοσύνη.

Ανοίγω την καρδιά μου, πλήρως και αληθινά.

Γαλήνη και χαρά στην καρδιά μου, πάντα γαλήνη και χαρά και μόνο γαλήνη και χαρά!

Δέχομαι αγάπη και προσφέρω αγάπη, δέχομαι και προσφέρω ελεύθερα, άφθονα, πηγαία!

Αφήνω οτιδήποτε δεν χρειάζομαι, προχωρώ και περνάω πλέον στη χαρά, τη ροή και την ευκολία! 

Ανοίγομαι, χαίρομαι, συνδέομαι, εμπιστεύομαι, ξανά και ξανά, όλο και περισσότερο!

Είμαι πάντοτε καλά και είμαι πάντοτε ασφαλής.

Υπάρχει ανεξάντλητη σοφία, αγάπη και δύναμη μέσα μου.

Αξίζω μόνο καλό, αξίζω όλα τα καλά.

Αντιμετωπίζω τα πάντα με αγάπη, σοφία και δύναμη.”

Γράψε και τις δικές σου θετικές δηλώσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τις παραπάνω αλλά είναι ακόμη καλύτερα να γράψεις και κάποιες δικές σου. Γράψε τις και διάβασέ τις ξανά και ξανά, αργά και ήρεμα. Προσπάθησε να εννοήσεις αυτό που λες και να το αισθανθείς. Λες και είναι αλήθεια, σαν να συμβαίνει τώρα. Μείνε για λίγο σε ηρεμία και γαλήνη, σε σιωπή, εσωτερικά, στην ενέργεια και την κατάσταση αυτή. Πώς είναι; Νιώσε άνοιγμα, διεύρυνση, εξύψωση και ανάταση, ανανέωση και ενδυνάμωση και χαμογέλα εκ βαθέων!

* Ενεργειακές Αναπνοές

Κάθισε αναπαυτικά, με ευθεία την πλάτη, όσο μπορείς. Θα κάνουμε δέκα βαθιές αναπνοές, δέκα ενεργειακές αναπνοές. Εισπνοή από τη μύτη, αργά, σταθερά και βαθιά, μέχρι κάτω, μέχρι την κοιλιά. Εκπνοή από το στόμα, φυσώντας αργά και σταθερά.

Πριν την εισπνοή κάνε τη σκέψη, πες από μέσα σου ή, ακόμα καλύτερα, απέξω σου: “Ανοίγω την καρδιά μου.”

Έπειτα κάνε την αργή και βαθιά εισπνοή-εκπνοή. Επανάλαβε αυτήν τη σκέψη-πρόθεση και κάνε την αναπνοή και πάλι. Κάνε τρεις τέτοιες αναπνοές.

Έπειτα, κάνε τη σκέψη, πες από μέσα σου ή απέξω σου: “Η καρδιά μου είναι ανοιχτή!” Και πάλι,  εισπνοή και εκπνοή. Τρεις φορές, με την ίδια σκέψη στην αρχή.

Τέλος, κάνε τη σκέψη και πες: “άνοιγμα στη χαρά, ανοίγομαι στη χαρά” ή “άνοιγμα στην εμπιστοσύνη, ανοίγομαι στην  εμπιστοσύνη” ή “άνοιγμα στην αγάπη, ανοίγομαι στην αγάπη”.

Κάνε τέσσερις βαθιές αναπνοές με αυτήν τη σκέψη στην αρχή τους. 

Συνολικά είναι δέκα αναπνοές, αργές, γεμάτες, βαθιές. Η άσκηση έχει ολοκληρωθεί. Μείνε λίγο σιωπηλά, ήρεμα και παρατήρησε εσωτερικά. Πώς νιώθεις;  

– Άλλες Υπέροχες Ιδέες

Ενώ ο Λόγος, η σκέψη, η πρόθεση, είναι το κύριο συστατικό και η κινητήρια δύναμη για να δημιουργήσουμε το οτιδήποτε, όχι μόνο ενεργειακά αλλά και υλικά (αλήθεια, τι μπορεί να δημιουργήσεις, δίχως εστίαση και πρόθεση;) και ενώ όλη η δύναμη και η σοφία είναι μέσα μας, υπάρχουν κάποια στοιχεία της φύσης που μπορούμε να προσθέσουμε στη ζωή μας, ώστε να τη βελτιώσουμε. Δες τα σαν συμπληρωματικά εργαλεία, σαν εξωτερικά βοηθήματα, σαν δώρα της φύσης, για τη θεραπεία του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα. Τα εξωτερικά στοιχεία της φύσης, σε συνδυασμό με την εσωτερική δύναμη του λόγου και της σκέψης, της εστίασης και της πρόθεσης, ενισχύουν κάθε θεραπευτική ή άλλη εργασία. Οπότε, απλά ανοίξου και εμπιστεύσου τη θαυμαστή δύναμη της φύσης!

* Αρωματοθεραπεία

Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο, με το ουράνιο άρωμά του, θεωρείται ιδανικό για το άνοιγμα της καρδιάς. Θα πρέπει να προσέχεις πάντοτε να μην είναι συνθετικό άρωμα αλλά καθαρό, αγνό, φυσικό αιθέριο έλαιο.

Καθώς είναι υπέρ-υπέρ-συμπυκνωμένο, ιδιαιτέρως σπάνιο και ακριβό, το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο πωλείται στο εμπόριο, συνήθως διαλυμένο μέσα σε ένα άλλο λάδι, σε έλαιο βάσης, όπως αμυγδαλέλαιο ή jojoba. Υπάρχουν μπουκάλια που γράφουν το ποσοστό από το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο σε τέτοιο έλαιο βάσης -είναι συνήθως 3% ή 5% ή 10% τριαντάφυλλο μέσα σε αμυγδαλέλαιο ή jojoba ή άλλο έλαιο βάσης. Πιθανόν, αντί για έλαιο βάσης, να είναι διαλυμένο και μέσα σε οινόπνευμα. Στη σπάνια περίπτωση που έχεις το αδιάλυτο, σκέτο, καθαρό, υπέρ-συμπυκνωμένο αιθέριο έλαιο, βάλε μια σταγόνα (ναι, μια σταγόνα αρκεί!) σε ένα τέτοιο έλαιο βάσης, ώστε να το αραιώσεις και να μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις.

Με αυτό το λάδι, που θα περιέχει το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο, κάνε ένα απαλό μασάζ στο θώρακά σου, βάζοντας αρκετές σταγόνες στην παλάμη σου. Κάνε μασάζ για μερικά λεπτά και έπειτα χαλάρωσε, νιώθοντας, βιώνοντας τη δράση του. Εναλλακτικά, βάλε λίγες σταγόνες στη γεμάτη με ζεστό νερό μπανιέρα και μπες μέσα. Χαλάρωσε για 10-20 λεπτά. Επιπλέον, αν θες, πρόσθεσε 2-3 χούφτες χοντρό θαλασσινό αλάτι για έξτρα ενεργειακό καθαρισμό! Κάνε μια από τις δύο πρακτικές τρεις μέρες στη σειρά και νιώσε την καρδιά σου να ανθίζει από φροντίδα, θαλπωρή και αγάπη!

Μπορείς, επίσης, να συνδυάσεις το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο με αυτό της λεβάντας, αναμειγνύοντας λίγες σταγόνες από το καθένα, καθώς και η λεβάντα αποτελεί ένα εξαιρετικό έλαιο για θεραπεία, επιφέροντας αυξημένη γαλήνη και αρμονία σε όλα τα επίπεδα.

Προσοχή: Τα αιθέρια έλαια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στην περίοδο εγκυμοσύνης και, αν υπάρχουν προβλήματα υγείας, το άτομο θα πρέπει να συμβουλεύεται πρώτα το γιατρό του. Κρατήστε τα μακριά από τα παιδιά και τα κατοικίδια και η χρήση να είναι πάντοτε εξωτερική (δεν είναι πόσιμα). Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης στις συσκευασίες.

* Κρυσταλλοθεραπεία

Ο κρύσταλλος της καθαρής αγάπης δεν είναι άλλος από το ροζ χαλαζία. Τοποθέτησε ένα ροζ χαλαζία -αφού πρώτα τον καθαρίσεις, τον φορτίσεις και τον ενεργοποιήσεις- στο μέσο του θώρακά σου. Κράτα τον απαλά εκεί και χαλάρωσε για λίγα λεπτά. Μπορείς επίσης να ενεργοποιήσεις ακόμη περισσότερο το κέντρο της καρδιάς, κρατώντας τον κρύσταλλο και κάνοντας με αυτόν κύκλους μπροστά από το θώρακά σου. Κάνε το αργά και ήρεμα. Πειραματίσου ως προς τη φορά, αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα. Κάνε το και από τις δύο φορές, αρκετές φορές τη μια, προτού στραφείς στην άλλη. Αν ο κρύσταλλος έχει κορυφή, γωνία ή μύτη (ονομάζεται κρύσταλλος “λέιζερ” ή “ράβδος”), τότε στρέψε και κράτα τη μύτη προς το σώμα σου, ώστε να κατευθύνεις και να εστιάσεις την ενέργεια εκεί.

Καθώς κάνεις τις παραπάνω τεχνικές, κράτα στο νου την πρόθεσή σου, το “γιατί” τις εφαρμόζεις. Η πρόθεση είναι: άνοιγμα καρδιάς, καθαρισμός, θεραπεία καρδιάς. Ή εστίασε στη λέξη “αγάπη”, στην έννοια, την ενέργεια της αγάπης.

Φέρε την πρόθεση “άνοιγμα και θεραπεία της καρδιάς” ή τη λέξη, την έννοια και την ενέργεια της αγάπης στο νου σου, στην αρχή και στο τέλος της άσκησης αλλά και κατά διαστήματα, στη διάρκειά της. Ήρεμα, αργά, εσωτερικά.

Για να νιώσεις ή να δεις κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, κάνε την άσκηση αυτή για λίγα λεπτά κάθε ήμερα, μερικές ημέρες στη σειρά, για παράδειγμα, επτά ημέρες συνεχόμενα.

Εκτός από το ροζ χαλαζία, όλοι οι ροζ αλλά και οι πράσινοι κρύσταλλοι είναι ιδανικοί για τη θεραπεία του ενεργειακού κέντρου της καρδιάς. Ανάμεσά τους, οι εξής: μαλαχίτης, αβεντουρίνη, αμαζονίτης, κυανίτης, πράσινη τουρμαλίνη, ροζ τουρμαλίνη, χρυσόκολλα, ροδοχρωσίτης, χρυσοπράσιος, κουνζίτης, περίδοτο, σμαράγδι. Άνοιξε λοιπόν τον εαυτό σου στην αγάπη των κρυστάλλων, την αγάπη της γης και γείωσε την κρυστάλλινη αγάπη που έχεις μέσα σου!

Εδώ, ολοκληρώνονται οι μέθοδοι για το άνοιγμα της καρδιάς. Ήρθε η ώρα για την εξάσκησή τους, για πράξεις.

Ας ευχηθούμε καλό, υπέροχο και αληθινό άνοιγμα στην καθαρή, φωτεινή και γεμάτη αγάπη, σοφία και δύναμη, καρδιά όλων! Και ας ευχηθούμε καλό, υπέροχο και αληθινό άνοιγμα και στη δική σου καθαρή, φωτεινή και γεμάτη αγάπη, σοφία και δύναμη, καρδιά!

Να θυμάσαι: ο άνθρωπος αξίζει να ζει ανοιχτά. Δηλαδή, με χαρά και με εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στους άλλους και στη ζωή. Αυτό αξίζει, το αξίζει αληθινά και το αξίζει απόλυτα.

Να θυμάσαι: αξίζεις να ζεις ανοιχτά, με χαρά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, στους άλλους και στη ζωή. Αυτό αξίζεις, το αξίζεις πραγματικά και το αξίζεις απόλυτα…

Και όποτε το ξεχνάς, να το υπενθυμίζεις και πάλι στον εαυτό σου.

“Αξίζω να ζω ανοιχτά. Με χαρά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, στους άλλους και στη ζωή. Αυτό αξίζω, το αξίζω αληθινά και το αξίζω απόλυτα!”

Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

Με Αγάπη!

Γιώργος Μυλωνάς (Geom!*)