Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ;

– Πώς μπορώ να προσφέρω και να βοηθήσω περισσότερο; Υπάρχει μεγάλη δυστυχία και πόνος στον κόσμο, φτώχεια, ανισότητα, ανελευθερία, ασθένειες, φόβος, συγκρούσεις και πόλεμος. Τα σκέφτομαι συχνά και ώρες ώρες δεν το αντέχω, απελπίζομαι. Νιώθω ότι δεν είμαι στο σκοπό της ζωής μου όσο θα μπορούσα, δηλαδή, πως θα μπορούσα να κάνω πολλά, τα οποία όμως δεν κάνω. Νιώθω κάπως χαμένη και πραγματικά θέλω να δώσω και να προσφέρω.

Αυτά που σκέφτεσαι δείχνουν ότι είσαι σε καλό δρόμο, αρκεί να μην παραβλέπεις και την άλλη πλευρά, τη θετική, καλή και όμορφη πλευρά, που πράγματι υπάρχει και αυτή στη γη. Αυτά που σκέφτεσαι δείχνουν ότι είσαι ένα συμπονετικό, καλοσυνάτο ον, ανώτερης ευαισθησίας και, επομένως, ευφυίας, αφυπνισμένο, συνειδητό, με επίγνωση, γεμάτο αγάπη και σοφία αλλά και δύναμη!

Όσον αφορά στο τι μπορείς να κάνεις: Μπορείς να βοηθήσεις ένα και μόνο άτομο; Όχι πολλούς. Έναν, έναν και μόνο άνθρωπο. Αυτό θα ήταν αρκετό, ώστε σε πνευματικό επίπεδο να πεις, “ναι, η ζωή μου είναι πλήρης, είναι τέλεια, αξίζει, έχει νόημα, ουσία και σκοπό”. Είναι αρκετό για να αισθανθείς, “ναι, είμαι ευγνώμων που ζω, είμαι ευγνώμων που είμαι εγώ, είμαι ευγνώμων που είμαι εγώ, τώρα, εδώ”.

Σε ένα και μόνο άτομο. Να πεις κάτι καλό και όμορφο, να ενθαρρύνεις και να ενδυναμώσεις, να απαλύνεις τον πόνο, να δώσεις ελπίδα και στήριξη. Τι χρειάζεται το άτομο αυτό; Υλικά αγαθά, τροφή, σπίτι; Στήριξη, ενθάρρυνση, παρηγοριά, θεραπεία, κατεύθυνση, ένα χαμόγελο, ένα χάδι, μια αγκαλιά; Ειλικρίνεια, εκτίμηση, σεβασμό, επικοινωνία; Φροντίδα, φιλία, αγάπη; Τι έχει ανάγκη; Κάτι υλικό, κάτι πνευματικό; Μπορείς να το βοηθήσεις σε κάτι από αυτά και σε τι, έστω, όσο μπορείς;

Ένα άτομο, αυτό το άτομο που έχεις κοντά σου, αυτό το άτομο που είναι μπροστά σου. Μπορεί να είναι κοντά σου και μπροστά σου και με κάποιον άλλο τρόπο, για παράδειγμα, μέσω της τηλεόρασης ή μέσω κάποιου που σου μιλάει για το άτομο αυτό. Είναι μπροστά σου με οποιονδήποτε τρόπο, είναι μπροστά στην αντίληψη, τη συνειδητότητά σου. 

Μπορείς να βοηθήσεις και πώς; Μπορείς να συνεισφέρεις με τόσους πολλούς τρόπους· δράσε, επικοινώνησε, δείξε έμπρακτο ενδιαφέρον, φρόντισε· στήριξε υλικά, πρόσφερε χρήματα ή αγαθά· δείξε εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη, γίνε φίλος, αγκάλιασε· προσευχήσου και διαλογίσου για το καλό του, στείλε θετική σκέψη και ενέργεια· ρώτησε, μάθε, κατεύθυνε και σύνδεσε το άτομο με κάποιον άλλον ή κάποια ομάδα που γνωρίζει περισσότερο, που μπορεί να προσφέρει ή να κάνει αυτό το οποίο χρειάζεται το άτομο. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις.

Ένα άτομο και έπειτα ένα άλλο άτομο και έπειτα άλλο ένα άτομο. Όποιο είναι μπροστά σου, κοντά σου, σε αυτό το άτομο μπορείς να προσφέρεις, αυτό μπορείς να βοηθήσεις. Με κάθε τρόπο, με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα άτομο και μπορεί να φτάσεις να βοηθήσεις την ανθρωπότητα όλη. Όχι, δεν είναι αστείο. Υπάρχουν άτομα που έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα όλη, σε ένα ποσοστό, στο δικό τους, σε αυτό που τους αναλογεί. Το έκαναν με διάφορους τρόπους. Ένα μόριο βοήθειας αρκεί και τόσο χρειάζεται από σένα.

Όσοι βοήθησαν την ανθρωπότητα όλη, δεν ξεκίνησαν με το σύνολο. Δεν άρχισαν με ολόκληρη την ανθρωπότητα, αυτό θα ήταν ένα αδύνατο έργο. Ξεκίνησαν με τον εαυτό τους και με το διπλανό τους, μόνο με αυτόν. Έπειτα η προσφορά, η φροντίδα, η γνώση, η ιδέα, η θεραπεία, η αγάπη, η δημιουργία, το έργο τους, απλά διοχετεύτηκε και μεταδόθηκε, λαμπάδιασε και μεταλαμπαδεύτηκε, είτε σταδιακά είτε ραγδαία, προς κάθε κατεύθυνση, παντού.

Δεν έχει σημασία το πώς ακριβώς θα γίνει και με εσένα αυτό. Θα συμβεί. Αυτό που έχει σημασία είναι ο άνθρωπος, το άτομο που είναι μπροστά. Μπορείς να βοηθήσεις και πώς; Μην πας παραπέρα, δεν χρειάζεται.

Να θυμάσαι: Ό,τι χρειάζεσαι βρίσκεται μέσα σου. Συνεχώς. Και ό,τι χρειάζεται κάθε φορά να κάνεις βρίσκεται μπροστά σου. Πάντοτε.

Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

Με Αγάπη!

Γιώργος Μυλωνάς (Geom!*)