Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΕΥΦΥΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ

“Εμείς και ο Κόσμος 1: Καθρέφτη καθρεφτάκι, ποιος είναι ο πιο έξυπνος, ο πιο ευφυής και ο πιο σοφός, σε ολόκληρο τον κόσμο;”

Γνωρίζεις ότι το σύμπαν είναι ζωντανό, συνειδητό και ευφυές; Όχι σαν εμάς τους ανθρώπους. Κατά πολύ περισσότερο και με έναν άλλο τρόπο. Είναι απείρως ζωντανό, συνειδητό και ευφυές. Παρά τις φήμες, η ζωντάνια, η συνειδητότητα και η ευφυΐα δεν είναι αποκλειστικά και μόνον ανθρώπινα προνόμια-χαρίσματα. Και ας φαίνεται έτσι. Αποτελούν μέρη, ιδιότητες, εκφράσεις, από κάτι πιο μεγάλο από το ανθρώπινο ον, κάτι πολύ μεγαλύτερο, εξίσου θαυμαστό, ζωντανό και ευφυές, αν όχι περισσότερο.

Συνήθως, ο άνθρωπος πιστεύει, έχοντας αποκοπεί και πείσει τον εαυτό του για αυτό, πως ο ίδιος είναι “πιο πάνω” από το “γύρω” του, “πιο πάνω” από το “έξω” του. Πιο ευφυής από το περιβάλλον του. Από τη ζωή, τη φύση, το σύμπαν, την ύπαρξη και την πραγματικότητα, της οποίας αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος και ένα σχετικά πρόσφατο δημιούργημα. Κάτι τέτοιο όμως είναι μόνο ψευδαίσθηση, καθαρή αυταπάτη.

Πώς θα μπορούσε ποτέ, κάτι μη-ευφυές, μη-ζωντανό να δημιουργήσει κάτι ζωντανό και ευφυές; Μοιάζει με το να λέμε πως ένας πίνακας, όσο εξαίσιος, όμορφος και “ευφυής” κι αν είναι, είναι ανώτερος από τον καλλιτέχνη, από το δημιουργό του. Ο καλλιτέχνης εμπεριέχει ήδη τον πίνακα, όλη τη σοφία και την ομορφιά του, ενώ το αντίστροφο δεν ισχύει, ο πίνακας δεν εμπεριέχει την ολότητα του καλλιτέχνη. Ο πίνακας είναι ένα μικρό μέρος του καλλιτέχνη, μια μόνο έκφραση του, ο καλλιτέχνης είναι πολύ μεγαλύτερος και υπερβατικός, σε σχέση με το δημιούργημά του.

Αυτό σε καμία περίπτωση δε μειώνει τη μοναδική αξία, τη ζωντάνια, την ευφυΐα και την ομορφιά του δημιουργήματος. Ο άνθρωπος, όμως, έχει συχνά την τάση να υποτιμά. Τον εαυτό του, τους άλλους και το Όλον. Το περιβάλλον, την ύπαρξη και την πραγματικότητα, μέσα στα οποία ζει. Την ίδια τη ζωή που του δίνεται. Τα θεωρεί σκηνικά της καθημερινότητάς του, άψυχα, ουδέτερα, τυχαία, χαοτικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και εχθρικά. Θεωρεί πως ξεχωρίζει από το σκηνικό, ως το μόνο συνειδητό ή ευφυές ον. Δεν μπορεί να φανταστεί, ούτε να διανοηθεί, πόση συνειδητότητα, ζωντάνια, ευφυΐα και σοφία απαιτούνται ώστε να δημιουργηθεί κάθε μόριο της ύπαρξης. Πόσο μάλλον ο εαυτός του, ένα θαύμα της φύσης, ένα καλλιτέχνημα μέγιστης αξίας και ομορφιάς. Ένας διπλός καθρέφτης που αντιλαμβάνεται και παρατηρεί το μέσα και το έξω.

Σαν άσκηση, μπορείς να ξεκινήσεις να βλέπεις και να αντιλαμβάνεσαι το περιβάλλον σου ως ευφυές. Το σύμπαν και τον κόσμο, τη φύση και τη ζωή, την ύπαρξη και την πραγματικότητα. Ως υπέρτατα ευφυή, υπέρτατα συνειδητά και υπέρτατα ζωντανά. Όχι με τον ανθρώπινο τρόπο μονάχα. Με έναν πιο μεγάλο, πιο υψηλό, πιο υπερβατικό τρόπο. Πιο συμπαντικό και πιο κοσμικό. Με έναν άγνωστο τρόπο. Άρχισε να αντιλαμβάνεσαι τη ζωή ως άπειρα συνειδητή, άπειρα σοφή, άπειρα ευφυή, άπειρα ζωντανή, με έναν άγνωστο, υπερβατικό, συμπαντικό, κοσμικό τρόπο. Κάνε το ίδιο για το περιβάλλον και τον κόσμο, τη φύση και το σύμπαν. Για ολόκληρη την ύπαρξη.

Όταν το κάνεις πράγματι αυτό, όταν αρχίσεις και το κάνεις, μόλις τολμήσεις και το κάνεις (θέλει τόλμη η αναγνώριση της -μέχρι πρότινος άγνωστης- ευφυΐας), εκπληκτικά πράγματα συμβαίνουν. Η ζωή σου δεν είναι πια ξεκομμένη, ούτε ασύνδετη. Δεν είναι τυχαία ή χαοτική. Ούτε κλειστή ή μοναχική. Τα πάντα, το καθετί, ολόκληρο το σύμπαν και η ολότητα της ύπαρξης είναι πλέον μαζί σου. Απείρως ευφυή, απολύτως συνειδητά, υπέρτατα ζωντανά.
 
“Ολοένα και περισσότερο, αναγνωρίζω και συνειδητοποιώ την απεριόριστη και υπέρτατη σοφία-ευφυΐα, που με περιβάλλει και βρίσκεται παντού! Ολοένα και περισσότερο, αναγνωρίζω και συνειδητοποιώ την άπειρη και απόλυτη ευφυΐα-σοφία της ζωής, του σύμπαντος και ολόκληρης της ύπαρξης!”

Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

Με Αγάπη!

Γιώργος Μυλωνάς (Geom!*)