Διορθώνοντας Δύο Ενεργειακά Λάθη

Αγαπημένοι μου,

Θα ήθελα να σας μιλήσω για κάτι που έχω στον νου μου εδώ και κάποιον καιρό και το οποίο δεν παίρνει άλλη αναβολή. Ο σκοπός όσων έχω να πω είναι να βοηθήσει και όχι να μειώσει ή να δημιουργήσει θλίψη, τύψεις ή ενοχές, εκτός και αν αυτές αποτελέσουν τη γέφυρα προς κάτι ορθότερο και, επομένως, κάτι καλύτερο.    

Υπάρχουν δύο συγκεκριμένα ενεργειακά λάθη τα οποία διαπράττουν πολλοί άνθρωποι. Είναι λάθη που τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται και που, συνήθως, βλέπουν με ουδέτερο τρόπο ή ακόμη και με θετικό, θεωρώντας τα ως «καλές πράξεις»! Όμως, αυτά τους επιβαρύνουν σημαντικά και με τρόπους που δε φαντάζονται. Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και «όλα να σου πηγαίνουν στραβά» μόνο και μόνο από την υιοθέτηση αυτών των λαθών.

Τον τελευταίο χρόνο είδα στο (φρικτό) αποκορύφωμά τους δύο συμπεριφορές που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Οι συμπεριφορές αυτές υπάρχουν και υπήρχαν πάντοτε, το τελευταίο διάστημα όμως διογκώθηκαν στο μέγιστο, λόγω των συνθηκών που ζούμε.

Οι συμπεριφορές αυτές είναι καρμικά επιβαρυντικές. Δημιουργούν, δηλαδή, αρνητικό κάρμα για αυτόν που τις πράττει. Με άλλα λόγια, θα υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου. Αυτό ισχύει ακόμη και αν οι προθέσεις του ατόμου είναι αγνές ή αν πιστεύει ότι γίνονται για το καλό.

Οι δύο αυτές συμπεριφορές είναι οι εξής:

1. Το να μεταδίδεις, να αναπαράγεις αρνητικά νέα και ειδήσεις.

Αν για παράδειγμα, κάποιος διαπράξει ένα έγκλημα και κάποιος άλλος το αναπαράγει και ενημερώσει δέκα άτομα, υπάρχει μια αντίστοιχη αρνητική ενέργεια που μεταφέρει και μεταδίδει. Αυτό πολλές φορές είναι αμελητέο, καθώς το κάρμα είναι ένα τεράστιο σύνολο αμέτρητων πραγμάτων (οπότε άλλα πράγματα ‘ακυρώνουν’ αυτήν την ενέργεια). Αν όμως η συμπεριφορά αυτή είναι επαναλαμβανόμενη, τότε σίγουρα είναι επιβαρυντική για το άτομο που την υιοθετεί.

Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα που βλέπουν ειδήσεις και επαναλαμβάνουν στους γνωστούς τους την εξέλιξη της πανδημίας (κρούσματα, μεταλλάξεις, θάνατοι κλπ). Φαντάζεστε την ενέργεια που δημιουργείται, όταν αυτό γίνεται καθημερινά ή συχνά; Είναι καρμικά αρνητικό το να είσαι φορέας κακών νέων. Ποιος πέθανε, ποιος αρρώστησε, ποιος χώρισε, ποιος δυστύχησε, πού έγινε κάποιο ατύχημα, μια φυσική καταστροφή κλπ. Κάποιοι απολαμβάνουν αυτόν τον ρόλο, μια συνειδητή και βαθιά ματιά όμως στο τι συμβαίνει στη ζωή τους θα τους πείσει για το αντίθετο.

Θα πει κάποιος «και πώς θα ενημερωθούν οι άλλοι, αν δεν το κάνω εγώ;» Θα ενημερωθούν, πίστεψέ με, απλά προτίμησε να μην έχεις εσύ αυτόν τον ρόλο! Γνωρίζω πως δεν είναι εφικτό πάντα, αν όμως το έχεις στον νου σου για αυτό ακριβώς που είναι (αρνητικό-επιβαρυντικό), το ελαχιστοποιείς αντί να το κάνεις μεγάλο μέρος της σκέψης και της επικοινωνίας σου! Κάποιοι το κάνουν 3% και άλλοι 70%. Αν τα πάντα έχουν ενέργεια, έχει διαφορά αν είναι 3% ή 70%, έτσι δεν είναι; Επίλεξε το ελάχιστο.  

Το καλό είναι, πως οι περισσότεροι που είναι σε ένα πνευματικό μονοπάτι, τη συγκεκριμένη συμπεριφορά τη γνωρίζουν και την αποφεύγουν. Πολλοί όμως, πέφτουν στο δεύτερο λάθος, που -μοιάζει απίστευτο, αλλά- είναι χειρότερο από το πρώτο! Και σε αυτό συμμετέχουν ακόμα και άτομα που έχουν εργαστεί και αναπτυχθεί πνευματικά ή είναι ‘δάσκαλοι’. Ποιο είναι αυτό;

2. Το να μεταδίδεις πράγματα που δεν είναι αλήθεια.

Η δεύτερη συμπεριφορά που είναι καρμικά ιδιαιτέρως επιβαρυντική. Δείτε πόσα πράγματα προώθησαν οι άνθρωποι το τελευταίο μεγάλο διάστημα, μέσω των κοινωνικών δικτύων σε σχέση με την κατάσταση που ζούμε. Είναι όλα αλήθεια; Σαφώς όχι. Είναι ουδέτερο το να μεταφέρεις ψέματα/αναλήθειες; Δεν υπάρχει κάποια επιβάρυνση για αυτό; Τι λέτε;  

Όταν ρώτησα κάποιον ‘πνευματικό δάσκαλο’ που κοινοποιούσε συνεχώς «θεωρίες συνωμοσίας» και στοιχεία που μόνο λίγοι εκλεκτοί γνωρίζουν (από το διαδίκτυο φυσικά) για ποιο λόγο το κάνει, μου απάντησε: «Δε γνωρίζω αν και τα χίλια είναι αλήθεια αλλά κάποιο από αυτά θα ισχύει!» Δηλαδή, ισχύει το ένα και με τα άλλα 999 τι γίνεται; Και έχεις βρομίσει τις συνειδήσεις των ανθρώπων με εικόνες φρικτές με σκοπό να τους αφυπνίσεις; Τον εαυτό σου δεν τον σκέφτεσαι, δεν τον λυπάσαι, όταν θα επιστρέψουν τα 999;

Δε λέω ότι δε συμβαίνουν πολύ άσχημα πράγματα στον κόσμο, φυσικά και συμβαίνουν. Και υπάρχουν κρυφά πλάνα, οι λίγοι κινούν τα νήματα, το χρήμα και η εξουσία είναι πίσω από όλα, υπάρχει τεράστια βρωμιά και ανηθικότητα κλπ. Αλλά τα γνωρίζεις σίγουρα με αυτές τις λεπτομέρειες, ώστε να ενημερώσεις και τους άλλους; Δε γνωρίζεις ούτε τους βασικούς πνευματικούς νόμους πως είναι λάθος μια τέτοια πράξη;

Αν είναι αλήθεια, εντάξει (και πάλι έχει κάποια επίπτωση το ότι μεταφέρεις κάτι που ‘τυχαίνει’ να είναι αλήθεια, χωρίς να γνωρίζεις στα σίγουρα αν είναι αλήθεια αλλά ας το παραβλέψουμε). Αν όμως δεν είναι, έχεις σκεφτεί τι μεταφέρεις; Για παράδειγμα, αν υποστηρίξουμε ότι κάποιος άνθρωπος που είναι πολύ γνωστός/διάσημος (πολιτικός, επιστήμονας, ηθοποιός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης, επιχειρηματίας κλπ) είναι δολοφόνος, βιαστής, σατανιστής, ανθρωποφάγος, εξωγήινος (από τους κακούς), δαίμονας ή πράκτορας του κακού (μερικά μόνο από τα χιλιάδες που διαδίδονται) και είναι πράγματι, τότε όλα εντάξει. Αφυπνιστήκαμε. Και εμείς είμαστε οι καλοί, οπότε όλα καλά. Αν, όμως, αυτό δεν ισχύει; Αντιλαμβάνεσαι πόσο ανήθικο, διαβολικό και, εν τέλει, επιβαρυντικό είναι να προβάλεις κάτι τέτοιο; Και όχι απλά να το πιστεύεις! Να το μεταδίδεις! Να συμμετέχεις, δηλαδή, συνειδησιακά και έμπρακτα!

Σημείωση: αν το Χ τυχαίο άτομο δεν είναι τίποτα από όλα αυτά, τότε είναι πιθανόν πως εσύ ανήκεις στην κατηγορία του κακού! Ποιος θα έκανε κάτι τόσο ανήθικο και διαβολικό, αν όχι το κακό; Λυπάμαι που το ακούς από μένα και εύχομαι πραγματικά να μην είναι έτσι και να είναι ο διάσημος όλα αυτά, αλλά επειδή μπορεί να μην είναι, γιατί το διακινδυνεύεις, αλήθεια;!

Έχεις ακούσει πραγματικούς πνευματικούς δασκάλους να μιλάνε για αυτά τα θέματα ή να διατυπώνουν τέτοιες θεωρίες; Να μιλάνε για το καθετί; Οι πραγματικοί πνευματικοί δάσκαλοι μιλούν μόνο για αυτά που γνωρίζουν, την πνευματικότητα. Γι’ αυτό και δεν θα μιλήσουν για όλες τις επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές και άλλες εξελίξεις. Διότι γνωρίζουν τον νόμο της αλήθειας και δε θα τον παραβούν για κανέναν λόγο. Δεν είναι παντογνώστες. Και επειδή το γνωρίζουν, αυτό τους καθιστά σοφούς.         

Γνωρίζω άτομα που κάνουν καθημερινή πνευματική εργασία και διαλογισμούς και την ίδια στιγμή ‘ακυρώνουν’ την προσπάθειά τους, μεταδίδοντας συνεχώς θεωρίες που κανείς δε γνωρίζει από που προέρχονται (και που σίγουρα μολύνουν το υποσυνείδητο είτε είναι αληθείς είτε όχι). Οι ίδιοι το πράττουν ασυνείδητα ή πιστεύουν ότι το κάνουν για να ενημερώσουν, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν βοηθούν ή ‘σώζουν’ τον κόσμο. Η πρόθεση είναι καλή. Ή μήπως ακόμα και αυτή είναι εγωιστική; Αν δεν είχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τι θα έκαναν άραγε; Τι έκαναν πριν; Μήπως, τελικά, το μέσο έχει πολλούς τρόπους να σε «στείλει»; Αυτό φυσικά είναι θεωρία συνωμοσίας, οπότε δε θα ήθελα να το λάβετε απόλυτα σαν αλήθεια και να επιβαρυνθούμε χωρίς λόγο!

Ας σκεφτούμε καλά τι κάνουμε και ας πράξουμε ανάλογα. Καλό είναι να θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν ουδέτερες πράξεις και ενέργειες. Και πως η καλή πρόθεση δε βαφτίζει σωστή μια λάθος πράξη. Θα πρέπει να απεμπλακούμε από ένα δίχτυ (μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, γενικότερα, διαδίκτυο) που η δύναμη που μας δίνει είναι  ψευδής. Η φράση «αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, καλύτερα να σιωπάς» ίσως πρέπει να συμπληρωθεί και να γίνει «αν δεν έχεις κάτι ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ να πεις, καλύτερα να σιωπάς».

Αυτό θα είναι πολύ περισσότερο ουσιαστικό και ωφέλιμο από το να συμμετέχουμε με τις χιλιάδες, φαινομενικά αθώες, αναμεταδόσεις σε αυτήν τη βέβαιη τρέλα. 

Με Αγάπη,

Γιώργος Μυλωνάς