Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

ΒΗΜΑΤΑ ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ

– Πώς μπορώ να γνωρίζω, αν αυτά που πράττω στην καθημερινότητα μου είναι καλά; Δηλαδή, αν είναι για το καλό; Από το καλό και προς το καλό; Αν είναι θετικά, αν εξελίσσουν ουσιαστικά, εμένα και τους άλλους; Αν είναι σε ευθυγράμμιση με το ανώτερο, το πνευματικό στοιχείο, με την αληθινή αγάπη και τη σοφία;

Υπάρχει μια πολύ σημαντική άσκηση, που μπορείς να κάνεις για την πνευματική σου εξέλιξη. Ονομάζεται “Βήματα Επίγνωσης”. Αφορά στο να είσαι πιο συνειδητός/ή, παρατηρώντας, μελετώντας τα κίνητρά σου για ό,τι κάνεις.

Εξέταζε τα κίνητρά σου… Το λόγο, για τον οποίο κάνεις καθετί.

Από που προέρχεται κάθε σου σκέψη, λέξη, συναίσθημα; Κάθε επιλογή, πράξη και δράση; Που αποσκοπεί, πώς επιδρά, τι προσφέρει, τι νόημα έχει; Εξέταζε συχνά, καθημερινά, τα κίνητρά σου, τα αίτια, την πηγή. Αλλά και το σκοπό, τον αντίκτυπο, την πιθανή επίδραση. Όσο περισσότερο γίνεται, όσο μπορείς. Έπειτα από κάθε σου ενέργεια. Ακόμη καλύτερα -ιδανικά- κάνε το και πριν από κάθε σου ενέργεια, πριν από κάθε σου έκφραση και δράση. Κάνε παύσεις και παρατήρησε, σταμάτα κάθε τόσο, όποτε χρειάζεται, και αναρωτήσου. Μπες σε κατάσταση επίγνωσης, ξύπνα, αφυπνίσου, γίνε παρών/παρούσα, γίνε συνειδητός/ή.

“Ποιο ήταν το αίτιο, η πηγή, το κίνητρο, γι’ αυτό που έπραξα; Για ό,τι σκέφτηκα, είπα και επέλεξα; Και ποιο είναι το κίνητρο και η πηγή, ποιο είναι το αίτιο, για ό,τι σκέφτομαι και επιθυμώ να επιλέξω, να εκφράσω, να πω και να κάνω στο τώρα και στο μέλλον; Έχουν κάποιο νόημα, κάποια ουσία; Έχουν κάποιο σκοπό και ποιος είναι αυτός;”

Κάνε το άσκηση και εξάσκηση. Συνήθεια και τρόπο ζωής, στάση και οπτική, συνειδητά και με επίγνωση. Κάνε το συνειδητότητα και επίγνωση.

Φέρνοντας την επίγνωσή σου, τη συνειδητότητά σου, μέσω της απλής παρατήρησης, της αυτοπαρατήρησης και της ενδοσκόπησης, σε όλα όσα σκέφτεσαι, αισθάνεσαι, επιλέγεις, πράττεις και εκφράζεις, σε όλες, δηλαδή, τις ενέργειες και τις δράσεις σου, αλλάζεις, μεταμορφώνεσαι, μετουσιώνεσαι. Γίνεσαι ένα ον αυξημένης συνειδητότητας, ένα πιο συνειδητό ον.

Σταδιακά, οι ενέργειες και δράσεις που γεννάς, που εκδηλώνεις και εκφράζεις, έρχονται περισσότερο σε ευθυγράμμιση με αυτό που πραγματικά είσαι. Με τον αληθινό εαυτό σου, με την ουσία σου. Δεν είναι πλέον τυχαίες, ασυγχρόνιστες ή περιφερειακές, γίνονται ουσιαστικές. Οι δράσεις και οι ενέργειές σου αποκτούν υψηλότερη δύναμη και φέρουν βαθύτερη σοφία, καθώς πηγάζουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από ένα καλύτερο, φωτεινότερο σημείο σου, περισσότερο καθαρό, γαλήνιο, αρμονικό, όμορφο και αληθινό.

Όταν η πηγή, το αίτιο, το κίνητρο είναι αγνό, φωτεινό, καλό, θετικό, γαλήνιο, αρμονικό, όμορφο και αληθινό, τότε και ο σκοπός, το νόημα, η επίδραση είναι το ίδιο ακριβώς. Η ενέργεια, η δράση καθεαυτή, δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό.

Αυτή η αλλαγή, η μεταμόρφωση, η μετουσίωση αποτελεί την πιο σημαντική διαδικασία της ανθρώπινης ζωής, την πιο ουσιαστική για την ανθρώπινη ύπαρξη και το είναι του ανθρώπου. Πρόκειται για μια διαδικασία, μια διαδρομή, μια πορεία, με πολλά ονόματα. Αυτογνωσία, αυτοβελτίωση, αυτοπραγμάτωση. Ενδυνάμωση, θεραπεία, ευτυχία. Ανάπτυξη, εξέλιξη, ανάληψη. Δεν είναι άλλη από τη διαδικασία, τη διαδρομή, την πορεία της Φώτισης. Και όλα τα βήματα προς αυτήν, βήματα συνειδητότητας, βήματα επίγνωσης.

Όλο και περισσότερο, επομένως, κάνε παύσεις, σκέψου, αναρωτήσου. Εξέταζε τα κίνητρά σου, το λόγο για τον οποίο κάνεις καθετί.

Κάνεις συνειδητά βήματα, βήματα επίγνωσης. Φωτεινά, φωτισμένα… Είναι τα βήματα της φώτισης!

Από το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Γιώργος Μυλωνάς, Εκδόσεις Geom!*. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

Με Αγάπη!

Γιώργος Μυλωνάς (Geom!*)